De ce scartaie stergatoarele de parbriz?

De ce scartaie stergatoarele?

Scartaitul stergatoarelor este poate cel mai enervant lucru atunci cand esti la volan pe ploaie. In acest articol vei afla de ce scartaie stergatoarele de parbriz si ce solutii exista pentru rezolvarea acestei probleme enervante.

Exista mai multe motive pentru care pot scartai stergatoarele masinii tale, cea mai intalnita cauza fiind calitatea slaba si vechimea acestora.

De ce scartaie stergatoarele?

 • Din cauza vechimii. Cauciucul imbatraneste in timp iar stergatoarele auto nu fac exceptie. Astfel chiar si cele mai bune stergatoare se vor uza chiar daca nu sunt folosite, dupa 1-2 ani sau chiar dupa cateva luni.
 • Daca sunt murdare. Murdaria acumulata pe lamelele stergatoarelor sau pe parbriz creaza un contact imperfect intre acestea, facand astfel ca lamela sa „sara” de pe parbriz si sa produca zgomot.
 • Din cauza unor defectiuni. Lamelele de cauciuc se pot defecta foarte usor, mai ales daca se pornesc stergatoarele pe parbriz inghetat sau foarte murdar. Chiar si cele mai mici crapaturi in structura acestora le pot face sa scartaie.
 • Daca lichidul de parbriz este prost. Chiar si lichidul cu care speli parbrizul poate contribui la zgomotul produs de stergatoare. In general lichidele de parbriz ieftine nu sunt prea grozave.
 • Datorita unor probleme ale ansamblului. Lamelele stergatoarelor trebuie sa fie corect tensionate si sa atinga parbrizul la un anumit unghi pentru a functiona corect. Orice deformare a bratului stergatorului de parbriz poate afecta contactul lamelei cu sticla si sa produca astfel zgomote deranjante.

Cum scapi de zgomotul produs de stergatoare?

Cel mai benefic lucru pentru stergatoarele tale este sa ai grija de ele, mai exact sa le pastrezi curate, la fel ca si parbrizul. In plus mai exista si o serie de substante speciale care se pot folosi pentru a lubrifia cauciucul stergatoarelor de parbriz si a le prelungi astfel durata de viata. Desigur ca si calitatea initiala a acestora este importanta, de aceea este bine sa folosesti stergatoare de calitate si nu pe cele mai ieftine din supermarket. Nu porni niciodata stergatoarele pe parbrizul inghetat, ci curata-l mai intai complet de ghiata inainte. De asemenea este necesara schimbarea stergatoarelor la interval regulat, atunci cand acestea nu mai functioneaza bine si nu se mai pot remedia.

Zgomotul produs de stergatoare iti poate distrage atentia de la drum si astfel poate pune sigurata ta si a altora in pericol. De aceea este important sa ai grija de stergatoarele masinii tale si sa le schimbi ori de cate ori este nevoie. Mai mult, stergatoarele uzate nu mai sterg bine parbrizul in conditii de ploate puternica, afectand foarte mult vizibilitatea.

 

Articole similare
De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina

De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina?

Este foare important sa iti schimbi amortizoarele la masina la timpul potrivit, comportamentul acesteia fiind strans legat de calitatea suspensiei!

Cum se face ITP-ul masinii tale

Cum se face ITP-ul masinii tale?

Afla cum se face ITP-ul masinii tale, dar si ce reprezinta acesta si care sunt riscurile unui ITP expirat

Cand se schimba bujiile

Cand se schimba bujiile si ce probleme apar?

Afla cand se schimba bujiile, ce probleme ale motorului pot fi identificate prin verificarea bujiei si ce efecte pot produce niste bujii defecte

4 comentarii
 1. Cristian spune:

  Un alt motiv al scartaielii dupa un anumit timp este lipsa lubrifiantului…si anume al Grafitului…Banalul Carbon cel pe al carui schelet suntem construiti[toata materia organica are la baza carbonul] are rol si de LUBRIFIANT….O rezolvare simpla si ieftina este sa grafitati lamelele stergatoarelor[ de, sa poate face asta cu o mina de creion mai groasa= dai stergatoarea jos si pur si simplu dai cu creionul pe ea…sau daca ai un spray cu grafit si mai bine…mai este pulberea de grafit…deci GRAFIT-REZOLVARE!

  • li spune:

   1 picatura de detergent de vase lichid cat 1 bob de porumb in rezervorul lichid parbriz plin ia scartul imediat

   testati….

 2. racer spune:

  gheata*

 3. Adrian spune:

  O solutie buna si ieftina pentru a preveni scartaitul stergatoarelor este ungerea acestora cu glicerina boraxata. Aceasta se poate gasi in orice farmacie.

Adauga un comentariu