Dispozitivele mobile „smart” au devenit extrem de importante in viata noastra de zi cu zi, iar tehnologia a evoluat atat de repede incat acum putem utiliza un telefon sau o tableta aproape la fel cum utilizam in urma cu cativa ani un computer.
Am ajuns sa fim conectati online la aproape toate lucrurile care ne intereseaza. Fie ca ascultam muzica favorita, citim email-urile, discutam cu prietenii, jucam jocul preferat, navigam pe harta sau cautam o anumita informatie , folosim telefonul mobil, tableta sau computerul. Au trecut multi ani de cand facem poate zilnic aceste activitati!
In tot acest timp masinile au cam ramas in urma. De fapt tehnologia auto nu s-a adaptat niciodata cu adevarat la evolutia computerelor, fiind considerata un lux pe de-o parte sau nesigura pe de alta.
In 2014 vom putea avea Android pe masina!
In acest an vom asista la o premiera in industria auto. Google a incheiat un parteneriat (Open Automotive Alliance) cu cativa dintre gigantii auto (General Motors, Honda, Audi, Hyundai), pentru introducerea pe masini a sistemului de operare Android.
Aceasta veste este una destul de controversata, mai ales in randul fanilor Apple, care sunt familiarizati cu sistemul de operare iOS. Totusi daca ne gandim ca acum autovehiculele dotate cu navigatie au sisteme de operare proprii, nu ar trebui sa fie un inconvenient trecerea la Andoid.
De ce as vrea sa am Android pe masina?
- In primul rand Android a devenit cel mai popular sistem de operare mobil, cu peste un miliard de dispozitive care il ruleaza sau l-au rulat.
- Android ofera o varietate uriasa de aplicatii disponibile, multe dintre ele fiind deja utile in masina, cum ar fi cele de navigatie sau multimedia.
- Interconectivitatea dispozitivelor mobile ce ruleaza Android cu autovehiculele ce vor avea acelasi sistem de operare va fi extrem de facila. Practic se vor putea accesa aceleasi informatii care sunt pe telefon si in masina.
- Va exista posibilitatea imediata de dezvoltare a unor aplicatii special pentru masini, iar oamenii vor putea alege ce sa instaleze si ce nu, in functie de nevoi.
Pentru producatorii de autovehicule, trecerea la Android nu poate fi decat benefica, contribuind la reducerea costurilor, in timp ce ar trebui sa duca la cresterea satisfactiei clientilor. Ramane de vazut insa cum se va resimti „razboiul” Google – Apple in acest sens, mai ales ca si Apple a incheiat un astfel de parteneriat. Oare vom ajunge sa alegem o masina sau alta in functie de ce SO ruleaza?
Android pe masina poate afecta siguranta?
Multi se plang de faptul ca sistemul de operare Android este nesigur si ca ofera prea multa libertate producatorilor de software, astfel incat acestia pot sa acceseze datele personale si activitatile utilizatorilor. Acest lucru este destul de adevarat, dar sa nu uitam ca avem libertatea deplina de a alege de unde si ce aplicatii sa instalam!
Pe de alta parte, sistemul de operare al masinii nu ar trebui sa aiba acces direct la functiile de control al autovehiculului sau la cele ce tin de siguranta.
Din punctul meu de vedere, implementarea sistemelor de operare pentru mobil pe masini ar trebui sa creasca siguranta, prin utilizarea unor aplicatii adaptate pentru masina. In primul rand nu vom mai fi nevoiti sa folosim telefonul in trafic si vom putea avea acces la aceleasi informatii direct de pe consola centrala.
Pe piata exista deja sisteme de navigatie auto care ruleaza Android, dar o implicare directa a constructorilor si a lui Google va duce la o standardizare si o dezvoltare mult mai buna a acestora.
Tu ai prefera o masina cu Android?