Cum se schimba o roata de masina?

Cum se schimba roata la masina

In viata unui conducator auto vine din pacate o zi in care este nevoie sa schimbe o roata, evident din cauza unei pene de cauciuc.

Desi poate parea o operatiune banala, schimbarea unei roti nu este chiar atat de simpla, fiind necesara respectarea unui set de reguli si de putina forta si indemanare.

Cum se schimba o roata de masina?

In primul rand, atunci cand trebuie sa schimbi o roata, trebuie sa te asiguri ca masina este parcata intr-un loc sigur, departe de trafic si pe o suprafata dreapta. Astfel vei putea lucra in siguranta. Daca insa te afli in trafic si nu ai cum sa mai deplasezi masina, porneste luminile de avarie si foloseste vesta si triunghiurile reflectorizante.

 1. Inainte de a urca masina pe cric, ai grija ca frana de mana sa fie trasa si se recomanda folosirea unor pene (speciale sau de lemn) care sa fie montate la una din rotile care vor ramane pe sol, pentru a stabiliza autovehiculul.
 2. Scoate cricul si cheia de roti din spatiul dedicat acesotra (in general sunt situate in porbagaj, dar poti consulta manualul autovehiculului daca este nevoie).
 3. Aseaza cricul in pozitia stabilita in manual, pentru roata care trebuie schimbata. Ai grija ca talpa cricului sa stea pe o suprafata cat mai dreapta si solida.
 4. Ridica masina folosind cricul pana ce acesta se apropie de inaltimea maxima, fara insa a ridica complet roata de pe sol.
 5. Scoate capacul rotii sau alte protectii daca este cazul.
 6. Desurubeaza prezoanele de la roata folosind cheia speciala (in sensul invers acelor de ceasornic).
 7. Ridica complet roata de pe sol folosind cricul si scoate roata atunci cand acest lucru este posibil.
 8. Monteaza roata de rezerva pe butuc si insurubeaza prezoanele in pozitiile aferente.
 9. Strange prezoanele cu cheia (in sensul acelor de ceasornic). Nu folosi insa forta maxima de strangere pentru a nu dezechilibra masina, riscand astfel sa cada de pe cric.
 10. Coboara cricul complet si pune-l la loc in portbagaj (sau in spatiul dedicat).
 11. Strange complet prezoanele (de preferat la cuplul de forte recomandat de producatorul masinii si/sau al jantei – cu cheie dinamometrica).
 12. Se recomanda ca dupa cativa km de mers cu masina sa se verifice daca prezoanele sunt in continuare stranse bine.

Schimb roata pana auto

De obicei schimbatul unei roti de masina este o treaba destul de murdara. In acest sens iti recomand sa ai in masina servetele, ceva de pus pe jos, apa si o solutie de curatat pentru maini.

De asemenea mai este utila si o pompa auto si un manometru in cazul in care roata de rezerva nu are suficienta presiune.

Spor la treaba!

Articole similare
Galma pe anvelopa

Galma pe anvelopa: cauze, riscuri si solutii

Afla care sunt cauzele si la ce riscuri te expui daca circuli cu o galma pe anvelopa si daca exista solutii de remediere a acestei probleme.

Computer diagnoza motor - De ce nu trage motorul?

De ce nu trage motorul?

Ai impresia ca motorul nu mai trage ca la inceput, ca masina se chinuie sa accelereze? Afla in acest articol de ce nu trage motorul masinii tale

Interfata Autoeconom - oferte service auto

Ai probleme cu masina? Esti in cautare de oferte de la service-uri auto?

Ai probleme cu masina? Cere oferte direct de la service-urile auto prin Autoeconom si alege-o pe cea mai buna!

Adauga un comentariu