Transbucegi sau Drumul Babelor – sosea prin Muntii Bucegi

Sosea Transbucegi pe Platoul Bucegi

Recent a fost inaugurata prima sosea prin Muntii Bucegi denumita Transbucegi sau Drumul Babelor (DJ 713). Desi aceasta a fost terminata in mare parte anul trecut, iar masinile puteau intra chiar daca existau panouri ce semnalau ca drumul nu este deschis circulatiei publice, abia anul acesta accesul a fost permis in mod legal.

Eu recunosc ca am „vizitat” Parcul National Bucegi cu masina putin inainte ca soseaua sa fie deschisa oficial 🙂

Serpentine prin Transbucegi (Drumul Babelor)

Transbucegi sau Drumul Babelor

Transbucegi permite accesul autovehiculelor pana in apropierea hotelului Piatra Arsa (la cca. 1 km), fiind accesat dinspre Sinaia de pe soseaua ce duce la Targoviste. Cine doreste sa mearga mai departe spre Babele trebuie sa o ia la pas pe drumul vechi neasfaltat, amenzile fiind foarte mari in caz contrar. Accesul catre Piatra Arsa nu este insa restrictionat. Ma mira faptul ca nu a fost asfaltat chiar pana la hotel …cred ca batea prea tare la ochi!

Capat Transbucegi - Piatra Arsa

Desi este un subiect controversat, soseaua permite oricui sa admire peisaje superbe, Platoul Bucegi fiind acum mult mai usor accesibil. Desigur ca exista si dezavantaje, care probabil se vor resimti in timp, cum ar fi punerea in pericol a parcului national. Totusi acelasi lucru se spunea si despre Transalpina, dar cel putin eu inca nu am vazut gunoaie aruncate pe acolo.

Problema „drumului Babelor” ramane insa latimea acestuia (intre 4 si 5,5 metri), cel putin in portiunea de urcare prin padure. Sunt portiuni unde este destul de periculos sa se intalneasca doua masini venind din sens contrar. Oricum viteza cu care se circula trebuie sa fie foarte mica, dar oare toti respecta asta? Nu stiu inca daca exista peste tot parapeti de protectie. Accesul autocarelor si a vehiculelor peste 7,5 tone este insa interzis.

Pericol de alunecare pe Transbucegi (Drumul Babelor)

Se pare ca Drumul Babelor (unii ii mai zic si Calea Daciei) nu este singurul proiect de acest gen din Muntii Bucegi. In cativa ani vom avea cel mai probabil inca o sosea ce va brazda acesti munti: Transcarpatica.

Vezi locatia pe harta a soselei Transbucegi.

Articole similare
Pareri despre Uber in Romania

Pareri despre Uber in Romania

Hai sa dezbatem in acest articol cateva pareri despre Uber in Romania, cat de legal ar trebui sa fie si daca taximetristii au motive sa fie nemultumiti

Meritam sa avem autostrazi in Romania?

De ce nu meritam sa avem autostrazi in Romania?

Stam aproape cel mai prost din Europa la capitolul autostrazi, ne vaitam ca nu le avem, dar meritam sa avem autostrazi in Romania?

Calatorie in Delta Dunarii

Sfaturi utile de calatorie in Delta Dunarii

Afla cateva sfaturi utile de calatorie in Delta Dunarii: cum se ajunge, ce sa ai la tine, cum este mancarea si cazarea, cum se fac excursiile, etc

1 comentariu
  1. megaderam spune:

    iarasi intram cu cizmele pline de noroi in sanctuarul naturii si in curind vom vedea nelipsitele vile de vacanta de a lungul soselei asteia, iar propietarii sunt tiganimea si nu numai cu burta cu audi si mertan …..vai mama ei de tara! asa ne trebuie cind votam cum votam si ma refer si la basisti pupincuristi si la comunisti deghizati in bunicute!!!!

Adauga un comentariu