Cum se face ITP-ul masinii tale?

Cum se face ITP-ul masinii tale

Inspectia tehnica periodica (ITP) a masinii tale este importanta atat din punct de vedere al sigurantei cat si al legislatiei, amenzile fiind la data scrierii acestui articol intre 900 si 2000 de lei! Afla in cele de mai jos cum se face ITP-ul masinii tale, dar si ce reprezinta acesta si care sunt riscurile unui ITP expirat.

Ce este ITP-ul?

Inspectia tehnica periodica presupune anumite verificari importante ale masinii si este obligatorie la fiecare 2 ani pentru fiecare autovehicul care circula in Romania.

Din punct de vedere tehnic, un ITP realizat corect ar trebui sa confirme ca masina este in regula si respecta normele de siguranta:

 • sistem de iluminare
 • tren de rulare (anvelope, directie, articulatii, sistem de franare)
 • suprafete vitrate (integritate parbriz, folii aplicate pe geamuri)
 • coroziune caroserie si elemente de rezistenta
 • verificare noxe
 • verificare serii caroserie si motor

Ce risti daca circuli cu ITP expirat?

Pe langa amenda cuprinsa intre 900 si 2000 de lei ti se va retine si certificatul de inmatriculare. Acesta se va putea recupera doar dupa ce vei face dovada ITP-ului valabil, efectuat numai la RAR (Registrul Auto Roman). Pe langa timpul mai lung de asteptare, inspectia tehnica facuta la RAR este mult mai amanuntita fata de varianta in care te duci la un service particular.

Pe langa problemele legale, ITP-ul poate descoperi anumite probleme importante ale masinii, de care poate nu erai constient pana in acel moment.

Cum poti verifica daca ITP-ul este valabil?

In primul rand, data urmatoarei verificari ITP ar trebui sa fie trecuta pe spatele certificatului de inmatriculare (talon). In plus, pe siteul Registului Auto Roman se poate verifica usor valabilitatea ITP-ului masinii tale (verifica aici).

Cum se face ITP-ul masinii tale?

Inspectia tehnica periodica se realizeaza numai in statii autorizate RAR sau chiar la sediul Registrului Auto Roman, in functie de clasa din care face parte vehiculul tau.

 • Actele pe care trebuie sa le prezinti la o inspectie RAR sunt:
 • Cartea de identitate a autovehiculului in original (talon) sau copie daca este in leasing
 • Certificatul de inmatriculare in original
 • Actul de identitate
 • Asigurarea RCA valabila

Pretul unei inspectii ITP este destul de mic, undeva intre 90 si 150 de lei in functie de clasa autovehiculului si de service.

Articole similare
De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina

De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina?

Este foare important sa iti schimbi amortizoarele la masina la timpul potrivit, comportamentul acesteia fiind strans legat de calitatea suspensiei!

Web design si promovare online pentru service auto

Web design si promovare online pentru service auto

Daca ai un service auto si ti-ai dat seama ca ai nevoie de web design profesional si o promovare online cat mai serioasa, ai ajuns unde trebuie

Cand se schimba bujiile

Cand se schimba bujiile si ce probleme apar?

Afla cand se schimba bujiile, ce probleme ale motorului pot fi identificate prin verificarea bujiei si ce efecte pot produce niste bujii defecte

1 comentariu
 1. Eugen spune:

  Vezi care este cea mai apropiata statie pentru Inspectia tehnica periodica (ITP) in Bucuresti si in toata Romania pe noul portal actualizat zilnic statiiitp.ro

Adauga un comentariu