Cum e sa inchiriezi o masina in Romania?

Cum e sa inchiriezi o masina in Romania

Sunt situatii cand ai nevoie sa inchiriezi o masina in Romania. Fie ca vrei sa pleci intr-o mica vacanta prin tara, fie ca trebuie sa ajungi mai comod undeva, inchirierea auto este o solutie.

Eu am facut de cateva ori acest lucru, ocazie cu care imi dau acum putin cu parerea despre cum e sa inchiriezi o masina in Romania.

Care sunt avantajele sa inchiriezi o masina in Romania?

 • In primul rand se poate dovedi mai ieftin si mai comod sa inchiriezi din cand in cand o masina, in loc sa o cumperi si sa o intretii pe termen lung. De exemplu daca nu ai nevoie sa faci mai mult de un drum pe luna cu masina, nu prea are sens sa cumperi una nu?
 • Nu ai grija intretinerii: rca, casco, revizii, rovinieta, asistenta rutiera, reparatii, etc.
 • Poti sa alegi modelul masinii in functie de preferinte, buget si nevoi.
 • Ai ocazia sa testezi masini pe care nu le-ai mai condus si sa iti faci o idee in cazul in care ai vrea sa cumperi una similara.
 • De la companiile respectabile, in general vei primi o masina aproape noua!

Care sunt dezavantajele?

 • Pentru multi dintre noi, un dezavantaj il reprezinta garantia care se opreste in momentul inchirierii. Astfel ca, in functie de companie, de modelul masinii sau de optiunile alese, se poate opri ca si garantie o suma semnificativa de bani, care poate sa sara si de 1000 de euro.
 • Chiar daca are CASCO, orice avarie pe care o ai la masina inchiriata te va costa (in limita garantiei oprite). Practic si pentru o mica zgarietura, firma de inchirieri iti poate opri 100 de euro, sub pretextul ca masina va sta neutilizata perioada cat avaria este reparata.
 • Daca iti place mult masina, iti va parea rau cand o vei lasa inapoi la proprietar.
 • Pe termen mai lung, o masina inchiriata costa mult mai mult decat daca ai detine acea masina in proprietate.

Cum se inchiriaza o masina in Romania?

Pentru a inchiria o masina in Romania (valabil si in strainatate), este suficient sa intri pe site-ul unei companii rent a car, sa alegi perioada inchirierii, autovehiculul si locatia de unde vei prelua masina, apoi sa confirmi inchirierea. Unele companii cer plata in avans, cu cardul, insa altele accepta si plata in momentul inchirierii.

Toate firmele de rent a car vor cere plata unei garantii care va acoperi eventualele daune sau intarzierea returnarii masinii. Unele companii ofera diverse pachete prin care aceasta garantie poate fi redusa, insa in schimbul unui cost mai mare al inchirierii.

Ce companii de inchirieri auto exista in Romania?

Eu personal am avut de-a face cu Sixt, Meridian si Autonom, insa mai sunt si alte firme specializate pe inchirieri auto: Ascar, Eurocars, Avis, Autoboca, etc.

Ce probleme pot sa apara daca iei o masina inchiriata?

Cand returnezi o masina inchiriata, cele mai frecvente probleme sunt cele legate de aspectul exterior: zgarieturi, mici lovituri.

Recomandarea mea este sa ai grija de o masina inchiriata ca si cum ar fi a ta! De exemplu, daca tu nu ti-ai lasa masina parcata intr-o zona periculoasa, nu o face nici cu cea inchiriata!

Eu personal nu am avut probleme cu masinile inchiriate, insa am auzit de cazuri cand altii au avut. Poate tine si de noroc, dar mai mult tine de atentie!

Fii atent la urmele de avarii pe care le are masina in momentul in care o ridici si ai grija sa nu mai „apara” altele noi pana cand o duci inapoi. De asemenea ai grija ca masina sa fie curata in limitele decentei si sa aiba rezervorul la fel de plin ca atunci cand ai luat-o!

Tu ce experienta ai avut cand ai inchiriat o masina?

Articole similare
Italia - Colosseum

Cu masina pana in Italia: traseu, destinatii, pareri

Vezi ce traseu am parcurs, prin ce destinatii am ajuns si care sunt parerile despre calatoria cu masina pana in Italia, plecand din Bucuresti

Calatorie cu masina in Muntenegru

Calatorie cu masina in Muntenegru prin Serbia

Sfaturi de calatorie cu masina in Muntenegru prin Serbia, acte necesare, cum sunt soselele si vamile, benzinarii, poze si locuri minunate de vazut

Calatorie in Delta Dunarii

Sfaturi utile de calatorie in Delta Dunarii

Afla cateva sfaturi utile de calatorie in Delta Dunarii: cum se ajunge, ce sa ai la tine, cum este mancarea si cazarea, cum se fac excursiile, etc

2 comentarii
 1. rent a car spune:

  Sincer, varianta de rent a car imi surade mai mult decat sa merg cu taxiul.

 2. inchirieri auto Craiova spune:

  Preturile la inchirieri auto au scazut si la noi si asta datorita concurentei, este destul de accesibil acum sa apelezi la un astfel de serviciu comparativ cu anii precedenti.

Adauga un comentariu