Ce se intampla daca pui motorina in loc de benzina?

Pistol pompa motorina / benzina

Motorina nu este la fel de inflamabila ca benzina. De aceea motoarele diesel se folosesc de compresie pentru a produce explozie in interiorul cilindrilor. Astfel, motoarele diesel au o rata de compresie mai mare decat cele pe benzina, pentru a obtine presiunea si temperatura necesara aprinderii combustibilului.

Daca pui din greseala motorina in loc de benzina in rezervorul unei masini cu motor pe benzina, nu va exista suficienta compresie pentru a aprinde motorina. De aceea motorul nu va porni sau se va “ineca” mergand foarte prost si zgomotos.

In general, majoritatea autovehiculelor din zilele noastre au un diametru diferit al busonului de umplere intre diesel si benzina, cel pentru benzina fiind mai mic. In acelasi mod, si pompele benzinariilor au tevi de diametre diferite, in functie de tipul de combustibil. Exista totusi si exceptii, de aceea sunt multe persoane care au patit sa incurce combustibilii, din neatentie sau poate oboseala.

Ce sa faci daca ai pus motorina in loc de benzina?

In primul rand, daca ti-ai dat seama ca ai gresit combustibilul imediat ce ai alimentat, scoate inapoi tot continutul rezervorului si alimenteaza cu benzina de calitate (este de preferat sa faci plinul cu benzina de cifra octanica mare, pentru a dilua la maximum motorina ramasa in rezervor). Daca anterior nu ai apucat sa pornesti motorul ar trebui sa nu ai nicio problema.

Daca ai plecat cu masina cu motorina in rezervor, cel mai probabil motorul s-a “inecat” sau a “tras mai greu”, in functie de raportul dintre cantitatea de benzina si cea de motorina existenta. In acest caz se recomanda in plus si o curatare a injectoarelor, a pompei de benzina si a instalatiei, pe cat posibil, pentru a evita deterioarea lor. Motorina arsa in conditiile functionarii unui motor pe benzina, se poate depune pe peretii cilindrilor, pe bujii si pe evacuare, caz in care costurile de reparatie vor fi mult mai mari.

In principiu, este mai putin grav sa alimentezi cu motorina o masina pe benzina decat invers. In cel mai rau caz se infunda injectoarele, sau se depune motorina arsa in motor, dar nu se distruge ireversibil. Despre alimentarea cu benzina a unui motor diesel vom discuta intr-un articol viitor.

Etichete   Etichete:  

Articole similare

2 comentarii

  1. laurentiu spune:

    foarte frumos asa am patit eu dar nu din gresala mea
    am patito la un rover 75 turbo pe benzina din 2003 inpecabil de frumos si f reusit

  2. radu spune:

    Daca in 42 litri de benzina sunt cam 5 litri de motorina, este sigur de folosit intr-o masina pe benzina?

Comenteaza

La postarea comentariilor pe www.MergeBrici.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor, in caz contrar comentariile tale nu vor fi publicate.

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.