McLaren F1 – o masina legendara!

McLaren F1 toate modelele

Nu sunt multe masini pe lumea asta care sa poata concura cu “batranul” McLaren F1. Spun batranul deoarece este o masina proiectata si produsa acum mai bine de doua decenii! Da, McLaren F1 a iesit din fabrica pentru prima data in 1992, si a fost produsa pana in 1998 intr-un numar de doar 106 exemplare.

Desi este o masina sport de generatie vechie, McLaren F1 arata foarte modern, apropiindu-se si chiar depasind multe modele din zilele noastre. Designer-ul responsabil pentru aceasta bijuterie pe patru roti este Gordon Murray, care a fost deasemenea renumit si ca designer al masinilor de Formula 1.

McLaren F1 deschis din spateConstructia lui McLaren F1

Din punct de vedere tehnic bolidul este construit fara compromisuri. F1 a fost prima masina dotata cu o caroserie realizata integral din fibra de carbon. De asemenea este una din putinele masini in care soferul, sau mai bine zis pilotul, este asezat central. Masina nu este dotata cu sisteme electronice, cum ar fi ABS, ESP sau controlul tractiunii. La capitolul dotari interioare, McLaren F1 ofera aer conditionat (o raritate pentru masinile sport ale vremii), in timp ce sistemul audio este unul simplist dar avand CD player cu magazie de CD-uri.

Un alt aspect interesant de design si functionalitate il reprezinta usile de tip fluture. Desi Lamborghini folosea de mult acest tip de usi la modelele sale, McLaren aduce in scena o abordare mult mai eleganta.

Celebrul motor folosit pe F1 este produs de BMW si are 6,1 litri (V12) si 618 cai putere, respectiv 651 Nm. Pentru a pastra complexitatea motorului cat mai mica si a oferi astfel o fiabilitate cat mai mare, constructorul a dorit ca motorul sa fie aspirat natural. Acest lucru ofera in plus si un raspuns mai bun al acceleratiei fata de motoarele turbo. Compartimentul motorului este suflat cu aur pentru a reflecta la parametri maximi caldura produsa de motor. Acest lucru dovedeste inca o data ca pentru realizarea acestei masini nu s-a facut niciun compromis!

McLaren F1 cu usile deschiseMcLaren a construit acest model manual, bucata cu bucata, timpul estimativ necesar fiecarei masini pentru a iesi pe poarta fiind de 3 luni si jumatate.

Din totalul de 106 exemplare de McLaren F1, 64 sunt modele de strada (F1), 5 sunt modele tunate (LM), 3 sunt longtail (GT), 5 prototipuri (XP), 28 modele de curse (GTR) si 1 prototip LM (XP LM).

De ce F1?

Denumirea de “F1” vine desigur de la similaritatile cu monoposturile de Formula 1: scaunul pilotului situat central, motorul derivat de asemenea din acest sport, constructia fara compromis a vehiculului, etc.

In ceea ce priveste performanta, McLaren F1 este recunoscuta pentru recordurile sale, care cu greu sunt batute si in ziua de azi! Astfel viteza maxima absoluta atinsa a fost de 391 km/h, in 1998, pe circuitul de teste al lui Volkswagen din Ehra-Lessien, Germania. Pana in prezent doar Koenigsegg CCR, Bugatti Veyron, SSC Ultimate Aero TT si Bugatti Veyron Super Sport pot fi mai rapide, in conditiile in care toate acestea folosesc motoare supraalimentate!

McLaren F1 accelereaza de la 0 la 100 km/h in doar 3,2 secunde, in timp ce poate atinge 320 km/h in 28 de secunde. Ca idee, in timp ce o masina de strada obisnuita ajunge la 100 kmh, acest McLaren atinge 240 km/h (12,8 secunde). Impresionant pentru o batranica de la inceputul anilor ‘90 nu?

Se poate discuta la infint pe marginea supermasinii McLaren F1, dar mai bine sa lasam imaginile sa vorbeasca de la sine:

McLaren F1 in garajul lui Jay Leno:

McLaren F1 testat pe circuit:

Tiff Needell bate recordul mondial “Cea mai rapida viteza medie” intr-un McLaren F1 stock:

Richard Hammond se intrece cu un Bugatti Veyron, in Abu Dhabi:

Tie cat de mult iti place McLaren F1?

Articole similare
Tiriac Collection

Am vizitat expozitia auto Tiriac Collection din Bucuresti

Am ajuns in sfarsit sa vizitez si eu expozitia auto Tiriac Collection, unde am vazut peste 200 de bijuterii pe patru roti

Bugatti - motor hibrid

Succesorul lui Bugatti Veyron va fi un Bugatti hibrid!

Chiar daca ultimul model de Bugatti Veyron are 1200 de cai, inca 300 in plus nu strica pe urmatorul Bugatti hibrid, care va fi lansat in anul 2015

Clubul 400 km/h - cele mai rapide masini de pe Terra

Clubul 400 km/h – cele mai rapide masini de pe Terra

Care sunt cele mai rapide masini din lume si ce performante incredibile au (Bugatti, Koenigsegg, SSC, Saleen, etc.)

Adauga un comentariu