Este mai ieftin cu taxiul sau cu masina personala?

Mai ieftin cu taxiul?

Iata o dilema pe care care o am inca din momentul in care mi-am cumparat propria masina si am inceput sa circul zilnic cu ea: este mai ieftin cu taxiul sau cu masina personala?

Am avut o perioada in viata in care am circulat destul de mult cu taxiul, aproape zilnic timp de peste 1 an. Costurile nu erau prea mari, dar ce-i drept nu am apelat la taxi pentru orice drum, asa cum fac acum cu masina personala.

Daca ar fi sa fac o comparatie rapida, pe vremea cand mergeam cu taxi-ul (in Bucuresti) nu dadeam mai mult de 200 lei pe luna pe el, pe cand acum numai pe benzina dau vreo 600, ca sa nu mai zic de asigurari, revizii, costul autovehiculului, adica chestiuni pe care le-am mai povestit aici. Astfel ca, la prima vedere balanta nu prea inclina in favoarea masinii.

Mai sunt cateva aspecte legate de taxi care ar trebui luate in calcul:

 • Pentru taxi trebuie sa faci comanda sau sa il cauti pe stazi, pe cand masina o iei din parcare si ai plecat.
 • Pentru distante lungi taxiul devine mult mai putin rentabil.
 • Sunt ore din zi in care este foarte greu sa gasesti un taxi, ca sa nu mai vorbesc de noapte in zone precum Centrul Vechi.
 • Taxiul nu te ia pentru distante foarte scurte iar pentru distante foarte lungi trebuie platita si intoarcerea.
 • Cu taxiul nu poti transporta la fel de simplu bagaje.

Calculand strict kilometrii parcursi, taxiul devine foarte scump in raport cu masina. In ultimul an am facut 19.000 km cu masina personala. La 1.39 lei/km aceasta distanta m-ar fi costat cu taxiul aproape 27.000 lei (fara pretul pornirilor), adica aproape pretul unei masini. 🙂 Conform calculelor mele, cei 19.000 km cu masina mea m-au costat 12750 lei iar ratele la masina pe 1 an au fost cam 8500 lei.

Totusi mersul cu masina personala nu este intotdeauna roz:

 • In Bucuresti sunt mereu probleme cu parcarile.
 • In cazul unui accident esti direct responsabil.
 • Ai mereu grija masinii.
 • Nu poti conduce daca ai baut (la o petrecere sa zicem) sau daca esti foarte obosit.
 • Unele masini pot costa foarte mult iar o masina nu reprezinta o investitie pe termen lung.

Acestea fiind spuse, din punctul de vedere al costurilor, comparatia taxi vs. masina personala poate nu este cea mai corecta, deoarece pana la urma nu totul se rezuma la bani, ci si la confort, siguranta, rapiditate, etc.

Concluzia mea este ca in multe situatii este mai ieftin si mai comod sa iei taxiul decat masina personala, dar pentru o persoana activa, care face multe drumuri si in afara orasului, masina personala este indispensabila, oricat de mult ar costa. In plus cred ca te supui la mai putine riscuri daca esti un sofer bun si ai o masina ok, decat daca te duce la destinatie un taximetrist oarecare intr-un Logan rablagit (nu doresc sa ofensez taximetristii… am intalnit si persoane extraordinare).

Articole similare
Meltenii care dau flash-uri pe sosea

M-am saturat de meltenii care dau flash-uri pe sosea ca sa ma dau la o parte!

M-am saturat sa tot primesc flash-uri pe sosea de la tot felul de specimene care se grabesc mai tare decat permite legea si bunul simt

De ce sa porti masca de protectie in pandemie

De ce sa porti masca de protectie in pandemie COVID-19?

Argumentele mele pentru a purta masca de protectie respiratorie in vremuri de pandemie COVID-19 sau risc de infectie cu alti virusi

T.16000M Review joystick simulatoare zbor

Thrustmaster T.16000M FCS – scurt review joystick pentru simulatoare de zbor

Parerile mele despre joystick-ul Thrustmaster T.16000M FCS pentru simulatoare de zbor: constructie, aspect, ergonomie, performanta

2 comentarii
 1. Dani spune:

  Concluzia ar fi: masina personala primeaza, iar in anumite situatii iei un taxi 🙂

 2. Marius spune:

  sunt niste preturi acum…destul de mici sa mergi cu taxi, uite o firma cu preturi mici si te plimba cu Mercedes: http://www.airport-pickup.mfirma.ro

Adauga un comentariu