Despre placutele de frana

Placute de frana noi

Ce sunt placutele de frana?

Placutele de frana reprezinta componentele sistemului de franare al unui autovehicul, ce asigura franarea respectiv oprirea acestuia, prin folosirea fortelor de frecare dintre placute si discul de frana, la comanda conducatorului auto sau a sistemelor automate de franare/stabilitate.

Calitatea placutelor de frana este foarte importanta in ceea ce priveste performanta in franare. Totusi placutele nu lucreaza singure, ele avand nevoie de discuri de frana, lichid de frana, etrieri, pompa, furtune si conducte in stare buna de functionare.

Care sunt cauzele uzurii placutelor de frana?

  • numarul mare de franari
  • franarile bruste si/sau pe distante lungi de franare
  • franarea cu discuri uzate (tocite, ovalizate sau ruginite)
  • montarea incorecta a placutelor
  • stationarea indelungata cu frana de mana trasa

Disc si placute de frana uzate

Placutele de frana sunt in general alcatuite din 2 straturi diferite: unul rezistent la frecare (material de frictiune) si un suport metalic. Stratul consumabil este cel ce se uzeaza in timpul franarii. De exemplu praful negru depus pe jante reprezinta exact materialul din care placuta de frana este construita, dar care se degaja ca urmare a franarilor repetate. Atentie: acest praf este foarte toxic, placutele mai vechi continand azbest (substanta cancerigena).

Datorita transmiterii in fata a greutati autovehiculului in timpul franarii, placutele de pe fata se uzeaza mai repede decat cele de pe spate. Este importanta verificarea constanta a grosimii placutelor, la revizii sau cel putin o data la 10.000 km. Daca placutele devin prea subtiri (sub 50% din grosimea initiala) exista riscul ca acestea sa se fisureze in timpul unei franari puternice, punand astfel in pericol stabilitatea masinii. Mai mult, placutele uzate nu mai au aceiasi parametri de franare, iar in cazul celor uzate inegal exista riscul unei franari diferite intre cele doua laterale ale masinii.

La franare, placutele unei masini de strada obisnuite pot atinge 700 grade Celsius.

Pe durata de viata al unui autovehicul, placutele dar si discurile de frana se schimba de mai multe ori. Distanta maxima ce poate fi parcursa cu un set de placute de frana difera de la un autovehicul la altul si de la un stil de condus la altul. In mod evident un stil de condus preventiv va proteja mai mult franele fata de unul agresiv, sportiv. In acelasi mod masinile ce parcurg distante lungi, pe autostrada, vor avea o uzura mai mica a franelor fata de cele care merg aceleasi distante in oras.

Placute de frana TRW pentru Ford Focus

Cum sa alegi cele mai bune placute de frana?

In general se recomanda utilizarea placutelor de frana de origine (identice sau similare cu cele cu care a fost echipata masina la cumparare). Totusi acest lucru nu reprezinta o regula! In realitate exista o serie de producatori aftermarket de placute de frana care respecta foarte bine standardele. Unii dintre acestia echipeaza masinile de serie direct din fabrica. Printre cele mai populare marci bune de placute de frana sunt: ATE, TRW, Ferodo.

Atunci cand schimbi placutele de frana trebuie sa fii sigur ca discurile nu sunt foarte uzate si ovalizate, in caz contrar si acestea trebuind schimbate. Discurile uzate vor deteriora mult mai repede placutele noi, lucru care va duce la o noua schimbare a acestora dupa mult mai putini km si o scadere a performantei de franare.

Dupa schimbarea placutelor de frana cu unele noi se recomanda mai intai rodarea acestora (lucru valabil si la discuri). Rodarea franelor consta in franarea progresiva de la viteze mari la viteze mai mici, in mai multe reprize, pentru a creste treptat temperatura acestora si a imprima material de frictiune pe discuri, crescand astfel mult eficienta franarii.

Articole similare
De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina

De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina?

Este foare important sa iti schimbi amortizoarele la masina la timpul potrivit, comportamentul acesteia fiind strans legat de calitatea suspensiei!

Cum se face ITP-ul masinii tale

Cum se face ITP-ul masinii tale?

Afla cum se face ITP-ul masinii tale, dar si ce reprezinta acesta si care sunt riscurile unui ITP expirat

Web design si promovare online pentru service auto

Web design si promovare online pentru service auto

Daca ai un service auto si ti-ai dat seama ca ai nevoie de web design profesional si o promovare online cat mai serioasa, ai ajuns unde trebuie

Adauga un comentariu