Schimbare simering planetara (cutie de viteze)

Simering

Ford Focus-urile au o problema cu simeringurile cutiei de viteze, mai exact simeringurile dintre planetare si cutia de viteze.

Am cumparat masina cu o astfel de problema, dar pe care am descoperit-o la prima revizie. In cazul meu a fost vorba de simeringul de la planetara scurta! Fiind cumparata la mana a doua, nu stiu daca problema simeringului s-a datorat unui defect din fabricatie sau unei interventii service.

Ce se intampla de fapt:

 • Simerignul planetarei are rolul de a etansa imbinarea dintre planetara si cutia de viteze, pentru a nu permite uleiului din cutie sa iasa afara.
 • Daca simeringul nu este perfect etans (este uzat, ciupit sau prost montat), uleiul din cutie este „scuipat” afara atat in mers cat si in stationare. In acest caz apar urme de ulei (umezeala) in zona cutiei de viteze. In cazul meu toata cutia era patata de ulei.

Daca scurgerea de ulei este foarte mica (nu apar pete de ulei sub masina sau pe scut) se poate circula fara griji cu masina. Totusi pentru mai multa siguranta se recomanda schimbarea simeringului, operatiunea ne fiind foarte complicata.

In general este nevoie ca schimbarea simeringului de cutie de viteze sa fie facuta la un service specializat, deoarece se foloseste o unealta speciala pentru centrarea simeringului nou, unealta fiind unica pentru fiecare marca auto in parte. In plus standardele tehnologice cer ca unele suruburi desfacute in ansamblul fuzeta-telescop-cap de bara sa fie inlocuite cu unele noi si stranse cu cheie dinamometrica. Suruburile nu au fost noi in cazul meu dar mi s-a comunicat acest standard Ford.

Cum se schimba simeringul:

 1. se demonteaza roata
 2. se scoata fuzeta complet din telescop
 3. se scoate capul de bara a casetei de directie
 4. se scoate planatara afara (va curge uleiul din cutia de viteze)
 5. se scoate simeringul uzat din cutia de viteze
 6. se monteaza noul simering folosind o unealta speciala
 7. se monteaza la loc planetara, bara casetei de directie, fuzeta si roata.

Schimbarea simeringului dureaza in mod normal cam 30 de minute, daca este facuta de un mecanic priceput, dar service-urile autorizate pot contoriza si 2 ore de mana de lucru pentru aceasta operatiune. Nu va lasati pacaliti!

Articole similare
De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina

De ce sa iti schimbi amortizoarele la masina?

Este foare important sa iti schimbi amortizoarele la masina la timpul potrivit, comportamentul acesteia fiind strans legat de calitatea suspensiei!

Cum se face ITP-ul masinii tale

Cum se face ITP-ul masinii tale?

Afla cum se face ITP-ul masinii tale, dar si ce reprezinta acesta si care sunt riscurile unui ITP expirat

Ford Focus 3 diesel second hand

Noua mea masinuta: Ford Focus 3 diesel second hand

Iata al doilea Ford Focus din viata mea: de data aceasta un Ford Focus 3 diesel second hand, 2013, luat de la o firma de leasing operational din Romania

5 comentarii
 1. Cosmin spune:

  Ok am inteles procedeul dar cum se scoate planetara din cutie ca la mine nu iese, are vreo siguranta sau altceva?
  Multumesc

 2. BOGDAN spune:

  MA AJUTA SI PE MINE CINEVA CU UN COD DE PIESA VA ROG PT ACEST SEMERING?

 3. stefan spune:

  dar cat ati ia sa scoti planetara nu zice nimeni nik ?

 4. Daniel spune:

  Stai linistit.. degeaba schimbati semeringurile .. sau daca o sa le schimbati nu o sa mai curga o vreme dupa care iar incepe … Problema este in cutie … Trebuia data jos si schimbat acolo niste semeringuri .. sau cutia cu tot daca este mai complicat…

Adauga un comentariu