Schimbare ambreiaj Ford Focus

Ambreiaj auto

In acest video asistam la schimbarea ambreiajului unui Ford Focus din 2002. Practic se demonteaza surub cu surub ambreiajul vechi si se inlocuieste cu unul nou, fiind filmat tot procesul.

Tutorialul este format din 4 parti, dureaza aproximativ 2 ore si este in limba engleza. Totusi voi incerca sa scriu o parte din proces si in libra romana.

Partea 1 – pregatirea demontarii ambreiajului:

 1. Se deconecteza bateria. Atentie la sistemul audio al masinii deoarece dupa conectarea inapoi a bateriei in general va fi nevoie de un cod de deblocare. Totodata ai grija ca conectorul „+” sa nu atinga inapoi borna bateriei.
 2. Se scoate suportul de plastic care sustine bateria, deoarece astfel vei avea un acces mai bun la partea superioara a ambreiajului.
 3. Se recomanda scoaterea filtrului de aer si a cutiei de plastic in care se afla. Fii atent la cabluri si unde pui suruburile pentru a nu le pierde.
 4. Se ridica autovehiculul pe o rampa sau pe niste cricuri mari, pentru a putea accesa ambreiajul pe dedesubt. In acest video, masina este ridicata pe cricuri, care sunt pozitionate in zona unde amortizorul se conecteaza cu bratul rotii. Este foarte important sa porti ochelari de protectie cand intri sub masina, pentru a nu-ti cadea in ochi praf si rugina.
 5. Se scoate capacul de plastic din zona timoneriei situat pe cutia de viteze si cablul senzorului de marsarier, apoi se scot cu atentie cablurile timoneriei.
 6. Se scot rotile autoturismului, pentru a facilita accesul la amreiaj si a permite scoaterea planetarelor.
 7. Se vor scoate furtunele hidraulice ale ambreiajului, prin care circula practic acelasi lichid cu cel de frana (din rezervorul lichidului de frana). La Ford Focus, ambreiajul functioneaza cu lichid de frana!
 8. Trebuie desfacuta teava de evacuare care trece pe langa ambreiaj. In acest video, piesa si suruburile care tin teava sunt foarte ruginite, de aceea piesa este taiata suficient cat sa poata fi accesat un surub al ambreiajului. In alte situatii trebuie scoasa toata evacuarea din zona respectiva. Se recomanda turnarea de lichid de frana pe suruburile ruginite pentru a se desface mai usor.
 9. Se desfac o parte din suruburile ambreiajului (cele prin care ambreiajul este prins de motor). De asemenea se va desface si un suport al motorului (motorul nu va cadea doar prin desfacerea acestui suport).
 10. Se desface carcasa de plastic din zona timoneriei, situata pe cutia de viteze.
 11. Se scoate uleiul din cutia de viteze, prin busonul de golire (anumite cutii de viteze Ford nu au buson de golire), pe cat este posibil.
 12. Se scot suruburile dintre fuzeta si bascula, si surubul din capul planetarei.

Partea 2:

Partea 3:

Partea 4:

Tipul acesta stie meserie! De fapt stie atat de bine incat are vreo 500 de video-uri pe YouTube unde explica in detaliu cum se repara aproape orice piesa a masinii.

Articole similare
Ford Focus 3 diesel second hand

Noua mea masinuta: Ford Focus 3 diesel second hand

Iata al doilea Ford Focus din viata mea: de data aceasta un Ford Focus 3 diesel second hand, 2013, luat de la o firma de leasing operational din Romania

Kilometraj Ford Focus 2

111.000 km and counting

Masinuta merge bine chiar daca au trecut peste ea 6 ani si 111.000 km…

Ford Focus 3 Facelift 2014

Primele pareri despre noul Ford Focus 3 Facelift 2014

Primele mele pareri despre noul Ford Focus 3 Facelift 2014: aspect general, grila radiator, interior, imbunatatiri

4 comentarii
 1. Alina Petcu spune:

  foarte practic acest articol, un ajutor pentru cei care nu se pricep sau sunt la inceput de drum cu un ford 🙂

  • Merge Brici spune:

   Nu stiu cat de util este pentru cei la inceput de drum… dar pentru cine chiar vrea sa-si schimbe singur ambreiajul cred ca este de ajutor. Mai am insa ceva de lucru la articol 🙂

 2. Ionut spune:

  Salut
  De ce scule am nevoie sa ajung la ambreiaj si sa il demontez….?
  As fi recunoscator daca imi spune-ti,eu sunt plecat din tara si vreau sa schimb ambreiajul si nu dispun de cash,ca sa duc masina in service.

  • hhhh spune:

   eu nu recomand sa te apuci singur de schimbat ambreiaj daca nu ai facut acest lucru pana acuma.
   se poate gresi nu este un lucru pentru incepatori schimbarea ambreiajului.

Adauga un comentariu