De ce soferii cu experienta fac accidente stupide?

Accidente stupide

Astazi m-am proptit in masina din fata mea la un semafor, ieri era cat pe ce sa lovesc masina de pe banda din stanaga deoarece nu m-am asigurat calumea la schimbarea acesteia, alaltaieri mi-am agatat spoilerul in parcare intr-o bordura. Cam multe accidente stupide pentru 3 zile consecutive nu?

Nu conduc de azi de ieri, am vreo 6 ani de „soferie” in spate si aproape 100.000 km la activ. Am condus tot felul de masini, pe tot felul de drumuri, in tara, in strainatate, pe autostrazi, pe drumuri forestiere, dar cel mai mult in Bucuresti. Conduc noaptea, pe ploaie, pe zapada, ceata, ghiata, in orice conditii. In ultimul an si jumatate am condus zilnic! In tot acest timp nu am facut niciun accident in adevaratul sens al cuvantului. Dar totusi in ultima perioada era sa o fac de oaie de cateva ori!

Se spune ca multe accidente le fac soferii cu experienta!

De ce? Pai tocmai din cauza experientei! Nu vreau sa ma dau ca fiind vreun mare expert, chiar daca am spus ca am condus mai in toate conditiile, dar consider ca sunt undeva la acel prag in care experienta isi spune cuvantul sau macar ar trebui.

Statistic vorbind, majoritatea accidentelor sunt produse de cei cu mai putina experienta, dar acest lucru nu exclude faptul ca si persoanele experimentate pot fi implicate in asa ceva.

De ce soferii cu experienta fac accidente stupide?

Avand o experienta in spate, ajungi sa faci multe lucruri din instinct. Astfel te bagi in depasire din instinct, parchezi din instinct, franezi din instinct… nu prea stai pe ganduri cand trebuie sa faci vreo manevra. Insa acest lucru are si partile sale proaste: risti mai mult fara sa fii neaparat constient de asta, tocmai pentru ca te bazezi pe increderea si experienta dobandita in anii si kilometrii de condus.

Experienta iti permite sa fortezi si mai mult limitele, sa actionezi la fel de repede cum gandesti. Cam asa o patesc si unii piloti de curse celebri, nu?

Poti spune ca tu, desi ai experienta, nu ai patit asa ceva! Poate ca esti o persoana foarte calculata, care nu se bazeaza atat de mult pe instinct. Poate ca nu esti nevoit sa conduci niciodata ceva mai obosit sau nu esti grabit sa ajungi la timp la destinatie. Poate ai foarte multa rabdare! Ai toata aprecierea mea pentru asta, sincer vorbind.

Insa daca te numeri printre cei care nu sunt 100% „perfecti” in ale sofatului, am cateva sfaturi pe care ti le spun din experienta propriilor greseli:

  1. Asigura-te intotdeauna la schimbarea directiei de mers, chiar daca te-ai mai asigurat cu 1 secunda inainte! Nu stii niciodata cand vine vreunul cu 100 la ora si se pune pe banda de langa tine, desi tu credeai ca esti asigurat.
  2. Pastreaza distanta fata de masina din fata oricand, oriunde. Poate nu ai tot timpul chiar cea mai buna viteza de reactie daca cel din fata franeaza brusc.
  3. Fii sigur ca ai suficient loc sa parchezi si ca nu agati spoilerul in vreo bordura.
  4. Evita sa conduci daca esti prea obosit. Oboseala isi poate spune oricand cuvantul, si nu e chiar unul frumos.
  5. Nu te baza niciodata pe faptul ca ai experienta si gandeste-te intotdeauna la asta inainte sa faci o manevra.
  6. Ai tot timpul asigurarile RCA si CASCO la zi ­čÖé

Care este parerea ta?

Articole similare
Atentie cum circuli iarna pe sosele

Atentie cum circuli iarna pe sosele! (video accidente)

Ai mare grija cum circuli iarna! Vezi video cu accidente pe timp nefavorabil, iarna pe gheata, polei sau pe ceata, pe autostrazi, in diverse locuri ale lumii

Dauna totala Ford Focus 2

Am facut masina dauna totala – Ford Focus 2

Nu te baza niciodata pe faptul ca ai suficienta experienta in condus! Dauna totala nu iarta

Masina avariata lovita

Cum sa vinzi masina avariata dupa ce ai lovit-o?

Afla cum poti sa-ti vinzi masina avariata pe care nu mai doresti sa o repari, simplu si rapid

Adauga un comentariu