Cu masina la Ranca, prin nameti

In speranta de a mai prinde ceva zapada iarna aceasta, am dat o fuga acum cateva zile cu masina la Ranca. Deoarece la campie erau temperaturi de peste 10 grade Celsius iar la munte se anuntau temperaturi chiar mai mari (inversiune termica) plus ploaie in vestul tarii, am plecat cu teama ca se va topi toata zapada si voi face drumul degeaba.

Am ajuns seara pe o ceata foarte deasa. In apropierea zonei alpine am mers practic cu norul in cap. M-am cazat la cabana Transalpina, asezata strategic in capatul nordic al statiunii Ranca, la poalele varfului Papusa. Cabana (de fapt o pensiune frumos aranjata) o recomand in primul rand datorita vederii superbe asupra statiunii Ranca dar si spre Subcarpati, depresiuni si Campia Olteniei.

In zilele senine se poate vedea la o distanta chiar de peste 100km! Noaptea se pot vedea luminile orasului Targu Jiu si chiar cele ale Craiovei, daca este foarte senin desigur.

Din fericire, in scurta vacanta de 3 zile am prins si o astfel de zi! Dupa o noapte de ceata si o dimineata insotita de un viscol napraznic, cum nu am mai vazut pana acum, a urmat o zi senina si calda ca-n povesti, cu atat de multa zapada incat a fost nevoie sa vina o freza sa elibereze soseaua in partea de sus a statiunii Ranca.

Ranca - Vf. Papusa - iarna 2014

De ce Ranca?

Imi place Ranca deoarece este o statiune foarte inalta (1600-1700 metri), cu acces facil la zone si mai inalte (Vf. Papusa – 2136 m).

Fata de alte statiuni consacrate, cum ar fi cele de pe Valea Prahovei, Ranca nu este atat de aglomerata si are un aer mai salbatic, mai natural. Cand te afli in zonele inalte privelistea iti taie rasuflarea, iar multe pensiuni si cabane ofera o astfel de priveliste direct din camera!

Sosea inzapezita la Ranca

De ce cu masina la Ranca?

Din Ranca porneste vestita sosea Transalpina, care traverseaza muntii Parang pana in Transilvania spre Sebes. Pentru un pasionat de condus ce poate fi mai frumos de atat? Un britanic a facut un video prin care compara Transfagarasanul cu Transalpina, considerand-o pe cea din urma „cea mai buna sosea din Romania”.

Accesul in Ranca se face foarte usor, din soseaua care leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, prin Novaci (judetul Gorj). Din Novaci mai sunt doar 18 km pana la Ranca, iar drumul este destul de usor, chiar daca este in panta.

Iarna pot aparea probleme din cauza zapezii si a viscolului, in sensul ca autoritatile se misca cu viteza melcului si statiunea poate ramane izolata cateva zile. Cam in fiecare iarna se intampla acest lucru deoarece orasul Novaci de care apartine Ranca este dotat cu putine utilaje, iar despre modul cum se misca autoritatile din Romania nu mai trebuie comentat.

Vara insa soseaua nu prezinta probleme, in afara de momentele cand este foarte aglomerata din cauza turistilor dornici de gratare la mare altitudine, chiar daca acest lucru este interzis prin lege.

Daca ai drum prin Ranca, iti urez drum bun si te rog sa impartasesti experienta ta printr-un comentariu.

Articole similare
Meltenii care dau flash-uri pe sosea

M-am saturat de meltenii care dau flash-uri pe sosea ca sa ma dau la o parte!

M-am saturat sa tot primesc flash-uri pe sosea de la tot felul de specimene care se grabesc mai tare decat permite legea si bunul simt

De ce sa porti masca de protectie in pandemie

De ce sa porti masca de protectie in pandemie COVID-19?

Argumentele mele pentru a purta masca de protectie respiratorie in vremuri de pandemie COVID-19 sau risc de infectie cu alti virusi

T.16000M Review joystick simulatoare zbor

Thrustmaster T.16000M FCS – scurt review joystick pentru simulatoare de zbor

Parerile mele despre joystick-ul Thrustmaster T.16000M FCS pentru simulatoare de zbor: constructie, aspect, ergonomie, performanta

Adauga un comentariu