Despre inele de centrare jante

Inel centrare janta butuc

In general jantele de aliaj (in special cele aftermarket) au nevoie de niste inele de centrare care sa permita o montare corecta.

Cand sunt necesare inelele de centrare?

Inelele de centrare sunt necesare atunci cand diametrul interior al gaurii centrale a jantei este mai mare decat diametrul butucului masinii. Astfel ca, aceste inele au rolul de a umple spatiul dintre cele doua diametre, pentru a permite echilibrarea corecta a jantelor.

Producatorii de jante aftermarket lasa intentionat un diametru mai mare al centrului jantei pentru a permite montarea pe cat mai multe tipuri de autovehicule.

Ce sunt inelele de centrare pentru jante?

Exista mai multe tipuri de inele de centrare pentru jante: din plastic si din metal (aluminiu), cele mai intalnite fiind cele din plastic.

Pe piata se gasesc mai toate dimensiunile de inele de centrare, pentru toate tipurile de jante si de autovehicule. In acest scop recomand site-urile de anunturi sau magazinele online de piese auto.

Inele centrare aluminiu Inele centrare plastic

Cum alegi inele de centrare pentru jante?

Pentru alegerea corecta a inelelor de centrare pentru jante ai nevoie sa cunosti:

  • marca, modelul si anul de fabricatie al autovehiculului (eventual si seria VIN);
  • marca si tipul jantei;
  • diametrul deschiderii din centrul jantei (masurat sau preluat din specificatiile masinii);
  • diametrul centrului butucului masinii.

In cazul in care diametrele masurate nu corespund cu cele standard ale inelelor de centrare, acestea se pot realiza la comanda (inele de centrare facute la strung).

Schema inel centrare janta

Important de stiut:

Inel centrare jantaAtunci cand iti cumperi jante noi, trebuie sa primesti si inele de centrare jante aferente masinii pe care le vei monta.

Ai grija sa nu ramai fara vreun inel de centrare atunci cand schimbi rotile la vulcanizare sau cand se efectueaza orice interventie ce necesita scoaterea rotilor! Efectul lipsei vreunui inel de centrare poate fi foarte neplacut (vibratii ale masinii, mai ales la viteze mai mari).

In concluzie, acorda importanta existentei si calitatii inelelor de centrare atunci cand iti montezi jante noi sau mai ales second hand pe masina!

Articole similare
Review jante structurale Ford Focus

Review jante structurale Ford Focus 3 (greutate, aspect, performante)

Cum arata si mai ales cum se comporta niste jante structurale de tabla pe Ford Focus 3. Afla si ce greutate au!

Dezent RE janta aluminiu

Jante Dezent RE (review)

Dezent RE sunt niste jante clasice, solide, cu un aspect placut, sportiv, fiind in acelasi timp elegante.

Adauga un comentariu