Anul acesta am decis sa-mi schimb computerul vechi de aproape 10 ani cu ceva “actual”, mult mai performant, care sa ma ajute in activitatea de graphic designer si alte domenii adiacente (grafica 3D, editare foto, editare video, web design, print design).
Povestea incepe acum cativa ani, cand mi-am dat seama ca posibilitatile de upgrade pe platforma Intel Q6600 sunt limitate. Astfel ca, dupa lungi cercetari si tot felul de configuratii facute, am ajuns la urmatorul sistem, pe care il voi prezenta in cele ce urmeaza.
Componente configuratie computer pentru grafica si jocuri:
- Carcasa: Thermaltake Core X71 Tempered Glass Edition
- Sursa: Corsair HX850i 850W
- Procesor: Intel i7-6800K 3.4GHZ/3.8GHz, 15MB
- Placa de baza: MSI X99A SLI ATX
- Memorie RAM: 64GB Corsair Vengeance Blue LED, 3000 MHz, DDR4, CL15
- SSD: Samsung 960 PRO 512GB, M.2
- Sistem de racire: EK WATER BLOCKS Starter Liquid Cooling Kit Extreme 360
- HDD: 2 x Western Digital Gold 2TB 7200rpm + 1 x WD Black 1TB
- Placa de sunet: ASUS Xonar-DX
- Unitate optica: Blu-Ray Writer 16x LG
- Ventilatoare carcasa: 4 x NZXT FN 200RB 200mm 1300rpm
- Pasta termoconductoare: ARCTIC AC MX-4
- Lichid racire: EK-Ekoolant EVO UV Blue 1L
- Accesorii: 2 x Nanoxia Rigid LED 30cm UV, 6 x Nanoxia SATA3 Cable, Fan cables & splitters, Logilink Cable management with zipper
- Mouse: Logitech MX Master, 1600dpi
La componentele de mai sus se adauga si cateva existente:
- Placa video: ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit
- HDD: Western Digital Green 1.5TB
- SSD: Kingston 120GB
- Tastatura: Logitech G15 (Gen. 1)
- Fan controller: Zalman 6 Channel Fan
Detalii despre componente si asamblare computer:
In primul rand am vrut o carcasa foarte mare, cu geam lateral prin care sa pot admira “minunatiile”. Dupa lungi cautari si review-uri citite pe net am decis sa cumpar Thermaltake Core X71 deoarece ofera posibilitatea de a monta separat radiatorul de racire, in partea de jos a carcasei. Ca bonus, panoul lateral este din sticla securizata (la modelul Tempered Glass), ceea ce ofera un look ceva mai premium.
Sursa am vrut sa fie una de cea mai buna calitate, cu randament foarte mare. In general am incredere in Corsair, deci am scos ceva mai mult din buzunar si am cumparat o sursa high-end de 850W. Aceasta pare sa-si faca treaba bine, ofera diverse informatii utile prin intermediul interfetei Corsair Link si este silentioasa. Momentan necesarul de putere al sistemului este mult sub capacitatea acestei surse, dar pe viitor cerintele vor creste!
Pe partea de procesare, desi tot internetul vuieste de ceva vreme in legatura cu AMD Ryzen, eu am ales sa merg pe varianta mai safe si sa cumpar un Intel i7 6800K, mai ales ca am prins o oferta foarte buna. Desi in unele benchmark-uri este sub Ryzen R7, nu se pune problema de a fi un procesor slab! Cele 6 nuclee / 12 thread-uri isi fac treaba de minune in aplicatiile care stiu sa le foloseasca, iar frecventa poate fi usor crescuta la 4.2 GHz prin overclocking.
Pentru racire am investit intr-un kit watercooling de la EK Water Blocks, mai exact varianta Extreme 360, care contine un waterblock clasic dar eficient, radiator de 360mm, o pompa puternica separata de rezervor, 3 ventilatoare “industriale” Vardar de 120mm, furtun, lichid si toate fitingurile necesare.
Am configurat circuitul dupa schema oferita de EKWB, astfel incat la procesor sa ajunga mereu lichidul la temperatura cea mai mica.
Astfel, la o temperatura ambientala de 25 de grade, in full load temperatura CPU nu depaseste 50 de grade si asta cu OC la 4 GHz!
La randamentul sistemului de racire probabil contribuie si pasta termoconductoare folosita: Arctic AC MX-4, chiar daca kit-ul de racire avea propria pasta.
Placa de baza este MSI X99A SLI. Aceasta ofera o serie de beneficii pentru entuziasti: OC Genie 4, 3-Way SLI / 3-Way CrossFire, DDR 4 Quad Channel pana la 3333Mhz, XMP, USB 3.1, conectori M.2 si U.2, etc. In afara de cateva mici probleme cu detectarea memoriei M.2, rezolvate dupa o studiere mai amanuntita a manualului, totul a decurs ok cu aceasta placa de baza.
Memoria RAM aleasa este Corsair Vengeance Blue LED, atat datorita performantelor foarte bune, cat si pentru a contribui la look-ul albastru al sistemului 🙂 Din dorinta de a “ma asigura” pentru viitor, dar si pentru ca aplicatiile de grafica utilizeaza din plin memoria, am pus 64GB DDR4 Quad Channel la 3000MHz. E mult, e putin… timpul va decide!
Pentru stocare rapida am mers pe cel mai performant SSD M.2 NVMe de 512GB de la Samsung: 960 Pro, care ofera viteze uriase de transfer, dar si o garantie de 5 ani si 400TB transfer total de date. Insa, din pacate, placa de baza aleasa nu permite atingerea acestor viteze pe procesorul folosit de mine, ci functioneaza pe PCIe 2.0 x2, adica pe 2 fire de executie (lanes). Daca puneam un procesor mai scump, cu 40 de fire de executie (i7 6800K are 28 PCIe lanes), SSD-ul ar fi mers la adevarata lui viteza (2100MB/s la scriere), fata de cca. 800MB/s cat obtin eu acum in teste. Totusi in viata reala sunt rare cazurile in care s-ar atinge viteza maxima! In plus, memoriile M.2 se incing foarte tare, ajungang rapid la throttling (limitarea vitezei pentru protectie termica), deci rularea la o viteza mai mica impiedica acest fenomen.
Stocarea HDD se face pe 2 unitati Western Digital Gold de 2TB, configurate in RAID1 pentru siguranta datelor. Am avut surprize neplacute in trecut cu HDD-uri care au murit subit, astfel incat acum nu mai sunt dispus la compromisuri. Hard disk-urile WD din seria Gold sunt mai rezistente si au o granatie mai buna, fiind gandite pentru data center. In ciuda faptului ca multi mi-au spus ca nu sunt potrivite pentru un computer obisnuit, eu ma declar multumit de modul de lucru al acestora, fiind si mai silentioase decat modelele anterioare pe care le-am mai avut (WD Black, WD Blue si WD Green)! Pentru datele uzuale mai putin importante (de zi cu zi), am mai adaugat un WD Black de 1TB.
Unitatea optica este un Blu-Ray writer LG cu suport pentru M Disc. Nothing very fancy!
Deoarece prefer sunetul de calitate am pus o placa de sunet dedicata Asus Xonar DX, in detrimentul celei onboard (chiar daca MSI se lauda ca este “Studio Grade”). Astfel dinamica sunetului este mult imbunatatita, mai ales pe boxele din dotare.
Momentan am pastrat placa video pe care o aveam in vechiul sistem: ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB, deoarece este suficient de performanta pentru aplicatiile de grafica 2D (cum ar fi Adobe Photoshop) dar si pentru 3D (de exemplu 3ds Max). Totusi pentru randari GPU este cam slabuta, fiind limitata la cantitatea de memorie, dar si ca numar de CUDA Cores. Demna de acest sistem ar fi o placa din seria GTX 1080 🙂
Ventilatia carcasei se face prin intermediul a 10 ventilatoare astfel:
- 2 x 200mm NZXT evacuare in partea de sus
- 1 x 140mm Thermaltake evacuare in spate
- 2 x 200mm NZXT admisie in fata
- 3 x 120mm Vardar evacuare prin radiator (pull) in partea de jos (compartiment separat)
- 1 x 140 mm Thermaltake admisie in partea de jos
- 1 x 140 mm Thermaltake ventilatie interioara a cutiei cu HDD-uri (raceste suplimentar si pompa de apa)
Ventilatoarele Thermaltake le-am primit deja montate pe carcasa, dar le-am repozitionat ulterior pentru a face loc uriaselor de 200mm.
Dificultati intampinate la asamblare:
Cea mai mare provocare a acestui sistem a fost instalarea sistemului de racire pe lichid, dupa care a urmat montarea ventilatoarelor astfel incat panoul frontal sa poata fi asezat la locul lui.
Numarul componentelor si a subansamblelor a fost unul destul de greu de digerat, chiar si de catre un entuziast. Astfel ca in procesul de montare au intervenit si diverse greseli sau neconcordante cu bunele practici sau cu recomandarile producatorilor, dar in final totul a fost bine!
De exemplu, fitingurile le-am strans cu mana cat de bine am putut, insa abia dupa ce a fost totul gata mi-am dat seama ca aveam o cheie inbus cu care puteam sa le strang. Apoi am realizat ca utilizarea de coturi la 90 de grade ingreuneaza debitul de apa, iar eu am folosit cateva desi nu era neaparat nevoie.
O alta problema a fost faptul ca a trebuit sa schimb niste componente din kit-ul waterblock-ului abia dupa ce l-am montat peste procesor, deoarece nu ma informasem suficient inainte. Practic, pentru socket LGA 2011-3 se utilizeaza alt “jet plate” care imbunatateste fluxul lichidului de racire prin waterblock.
Apoi ventilatoarele de 200mm au fost destul de ciudat de montat, panoul din fata intrand “fix pe fix” peste ele. Nu m-am gandit la acest aspect inainte, altfel as fi ales ventilatoare Thermaltake compatibile cu carcasa!
Pentru a preveni astfel de probleme, recomand studierea documentatiei din scoarta in scoarta inainte de montajul propriuzis!
Dar ajunge cu vaicareala! Computerul este desigur unul high-end, cu valente de workstation si timpul va decide daca a fost o investitie buna sau nu.
Cum se comporta in viata reala acest computer pentru grafica 3D si 2D?
Datorita memoriei RAM generoase, dar si a SSD-ului si a procesorului hexacore, pot deschide si utiliza simultan o multime de aplicatii si proiecte, fara sa diminua semnificativ viteza de lucru, dar mai ales fara sa inghete intregul sistem. In acest moment (2017) pare sa fie aproape imposibil sa umplu 64GB de ram, dar asa zicea si Bill Gates in 1981: „640K ought to be enough for anybody”. 🙂
O dovada clara a performantei ar fi ca, in timp ce o randare 3D ocupa 100% procesorul, pot linistit sa lucrez intr-o alta aplicatie de design vectorial si sa ascult un YouTube pe fundal! In acelasi timp pot pastra deschise in background toate aplicatiile necesare, fara sa duc la limita computerul, switch-ul intre ele facandu-se rapid.
Pe partea de procesare video (GPU) lucrurile nu mai sunt asa de roz din cauza placii video mai slaba, insa pe viitor o voi schimba fara doar si poate (GTX 1080 anyone?). Totusi, jocuri precum GTA V merg in conditii decente pe rezolutie Full HD, insa nu si UHD (4K).
Concluzia este simpla: un astfel de sistem necesita ceva munca si sacrificii financiare, dar rezultatul poate fi destul de interesant!
Pacat de build.. Merita macar o placa video mai buna…
Nu l-am facut pentru jocuri, insa pe viitor poate va primi un GTX 1080 😉