Cele mai frumoase drumuri din Europa, pe care trebuie sa mergi in aceasta viata!

Drumuri frumoase in Europa

Orice conducator auto pasionat stie ca masina nu este totul si ca drumul pe care se deplaseaza conteaza cel putin in egala masura. In Europa exista sosele extraordinare, aflate in locuri incredibil de frumoase, pe care trebuie sa ajungem in viata aceasta.

Chiar daca Transfagarasan-ul a fost considerat „Cel mai bun drum din lume” de cei de la Top Gear UK, exista sosele la fel de incedibile si in alte colturi ale Europei, unele aflate destul de aproape de Romania. Nu spun ca nu este o placere sa conduci pe Transfagarasan sau Transalpina, ci spun ca merita sa exploram si alte zone ale lumii cel putin la fel de frumoase, cu putin efort, vointa, dar nu in ultimul rand bani.

Iata cele mai frumoase drumuri din Europa:

1. Pasul Stelvio din Italia

Sosea Pasul Stelvio - Italia

Considerat cel mai inalt drum pavat din Europa (2757m), Pasul Stelvio este situat in muntii Alpi, la granita dintre Italia si Elvetia (vezi harta) si numara nici mai mult nici mai putin de 60 de serpentine!

2. Pasul Furka din Elvetia

Sosea Pasul Furka - Elvetia

Situat in partea de sud a Elvetiei, Pasul Furka ofera privelisti ce-ti taie respiratia la o altitudine maxima de 2436 metri. Vezi pe harta unde se afla aceasta minunatie de drum.

3. Pasul Nufenen din Elvetia

Sosea Pasul Nufenen - Elvetia

O alta sosea situata intr-o zona spectaculoasa este Pasul Nufenen din Elvetia, situata in apropierea Pasului Furka (vezi locatia exacta a Pasului Nufenen).

4. Pasul Saint-Gothard din Elvetia

Sosea Pasul Saint Gothard - Elvetia

Pasul Saint-Gothard (si acesta situat destul de aproape de Furka) este cel putin la fel de spectaculos (vezi locatia pe harta). In aceasta zona se afla mai multe tunele printre care si unul lung de 17km!

5. Pasul Klausen din Elvetia

Sosea Pasul Klausen - Elvetia

Pasul Klausen reprezinta o ruta frecventata de ciclisti si motociclisti, unde altundeva decat in Elvetia! Vezi locatia exacta pe Google Maps.

6. Coasta Amalfi din Italia

Sosea Coasta Amalfi - Italia

Coasta Amalfi reprezinta o regiune superba a Italiei, abrupta, cu multe serpentine, localizata pe harta aici.

7. Soselele din defileul Kotor – Muntenegru

Sosea Defileul Kotor - Muntenegru

Muntenegru este o tara cu peisaje de vis, si sosele intortochiate ce-ti vor pune la incercare indemanarea. Defileul Kotor este poate cea mai fumoasa zona a acestei tari, soseaua urmand in totalitate conturul tarmului abrupt, dupa cum se poate vedea si pe aceasta harta.

8. Soselele din Dubrovnik – Croatia

Pod in Dubrovnik - Croatia

Croatia nu face exceptie in ceea ce priveste peisajele si soselele spectaculoase. De exemplu priveste podul de mai sus de langa Dubrovnik (vezi harta).

9. Viaductul Millau din Franta

Viaductul Millau - Franta

Viaductul Millau din Franta este o capodopera inginereasca remarcabila. Avand aproape 2,5 km lungime si 270 m inaltime in punctul cel mai inalt, podul pe cabluri (hobanat) curbat (raza de curbura de 20km) este unic in Europa. Daca nu stii cum sa-l gasesti, poate te ajuta aceasta harta.

10. Serpentinele din Lysebotn – Norvegia

Sosea Lysebotn - Norvegia

La Lysebotn in Norvegia vei avea parte de 26 de kilometri de sosea serpuitoare in panta, cu 27 de serpentine de tip „ac de par” (hairpin). Desi este cam departe de Romania, efortul de a ajunge acolo va fi cu siguranta rasplatit (vezi harta).

11. Drumul Atlantic din Norvegia

Drumul Atlantic - Norvegia

Tot in Norvegia se gaseste si un drum desprins parca din basme: Drumul Atlantic (Atlantic Road). Lung de 8,3 km, aceasta sosea leaga o multime de insule prin poduri si viaducte, oferind o experienta unica de condus. Gaseste Drumul Atlantic pe harta.

12. Soselele de la Meteora – Grecia

Grecia este recunoscuta pentru peisajele superbe. Nu cred ca exista sosea greceasca ce nu satisface placerea de condus, dar urcarea pana la Meteora (denumita si Meteore) te poate lasa fara respiratie. Vezi locatia exacta pe harta.

13. Transfagarasan – Romania

Sosea Transfagarasan - Romania

Transfagarasanul nu cred ca mai reprezinta o noutate pentru nici un roman. Nu cred ca este chiar „Cel mai bun drum din lume”, dar cu siguranta este printre ele. Daca esti unul dintre cei care nu au ajuns inca pe aceasta sosea, vezi harta si du-te cat mai are asfalt pe ea!

14. Transalpina – Romania

Sosea Transalpina - Romania

Nu pana de mult, Transfagarasan era cea mai inalta sosea asfaltata din Romania. Din 2009 insa pe harta a aparut Transalpina, o sosea intens disputata dar care ajunge la altitudinea de 2145m si ofera privelisti spectaculoase direct din zone de creasta. Transalpina nu trebuie ratata (vezi harta)!

Desigur ca acestea nu sunt singurele drumuri interesante din Europa. De aceea orice noua sugestie este binevenita, pentru a o adauga la lista de mai sus.

Sfaturi de calatorie pe distanta lunga:

Desi pare ceva greu de realizat, sunt multe metode prin care poti sa te plimbi pe una din aceste sosele:

  1. Planifica-ti excursia viitoare astfel incat sa poti ajunge si pe drumul mult visat.
  2. Daca este posibil, pleaca in calatorie cu masina personala. Daca nu, mergi cu avionul sau autocarul si inchiriaza acolo una!
  3. Daca banii sunt o problema, poti alege sa planifici o astfel de calatorie, in loc sa te duci de 2-3 ori prin Romania cu aceiasi bani. Pasiunea cere sacrificii!
  4. Pregateste-ti masina inainte de calatorie: revizie, conditie buna tehnica, asigurari, etc.
  5. Documenteaza-te cat de bine poti cu privire la traseul pe care va urma sa-l parcurgi: starea drumului, distante, timpi de parcurgere, locuri de popas / cazare, si la ce-ai face in situatia unei probleme tehnice!
  6. Daca nici banii, nici masina si nici timpul nu reprezinta probleme prea mari, atunci drum bun si vreme frumoasa!
  7. Odata ajuns pe soseaua visurilor tale, nu uita sa te bucuri de aceasta si de imprejurari! Asteptam poze din excursie 🙂
Articole similare
Italia - Colosseum

Cu masina pana in Italia: traseu, destinatii, pareri

Vezi ce traseu am parcurs, prin ce destinatii am ajuns si care sunt parerile despre calatoria cu masina pana in Italia, plecand din Bucuresti

Cum e sa inchiriezi o masina in Romania

Cum e sa inchiriezi o masina in Romania?

Ai nevoie sa inchiriezi o masina in Romania si nu stii la ce sa te astepti? Afla care sunt avantajele si dezavantajele inchirierilor auto

Calatorie cu masina in Muntenegru

Calatorie cu masina in Muntenegru prin Serbia

Sfaturi de calatorie cu masina in Muntenegru prin Serbia, acte necesare, cum sunt soselele si vamile, benzinarii, poze si locuri minunate de vazut

1 comentariu
  1. tolea spune:

    Imi place descrierea astept cu nerabdare altele.

Adauga un comentariu