Am schimbat uleiul la servodirectie

Mecanism directie

Desi producatorii de masini nu specifica, se recomanda schimbarea uleiului de servodirectie la interval regulat sau cand culoarea acestuia se schimba (se inchide la culoare). Orice motor se uzeaza in timp si astfel influenteaza calitatea tuturor lichidelor cu care acesta functioneaza. Uleiul sistemului de servodirectie nu face exceptie!

Sistemul de servodirectie este in general alcatuit din:

 • pompa de servodirectie
 • instalatie
 • rezervor lichid servodirectie
 • caseta de directie

Orice uzura la una din componentele de mai sus afecteaza direct calitatea uleiului. Astfel acesta acumuleaza diverse particule metalice sau de cauciuc care in timp pot afecta si mai mult instalatia servo a masinii.

Am facut schimbarea uleiului de servodirectie la sugestia mecanicului care s-a ocupat de ultima revizie a masinii mele (Ford Focus 2). Masina are aproape 4 ani si in mod sigur nu a fost schimbat niciodata!

Ce am constatat in timpul si dupa schimbarea lichidului:

 • Lichidul nou are o culoare „frumoasa”, visinie, in timp ce cel vechi devenise maroniu.
 • Filtrul rezervorului era plin de pilitura metalica!! ceea ce denota o uzura fie a pompei de servo fie a casetei de directie. Desigur ca in acest caz schimbarea este cu atat mai bine venita.
 • Dupa schimbarea lichidului trebuie sa treaca o perioada pana ce acesta se „aeriseste”. Practic cateva zile a existat o vibratie a volanului in viraje si un zgomot accentuat al pompei de servodirectie. Acest fenomen se datoreaza bulelor de aer existente in instalatie, care prin circularea lichidului se elimina. Ca urmare va mai scade putin nivelul de lichid din vas, de aceea trebuie completat pana la nivelul optim.
 • In cazul meu, lichidul de servodirectie are si rol in functionarea ambreiajului. Acesta a fost de asemenea aerisit de catre mecanic (lucru care nu prea se face in service-urile autorizate). Am simtit imediat o diferenta in functionarea cutiei de viteze: intra mai usor in viteza datorita functionarii mai bune a ambreiajului.

Procedura de schimbare a uleiului de servodirectie (la Ford Focus 2 1.6i):

 1. se ridica masina pe elevator sau cricuri in partea din fata
 2. se scoate uleiul din vasul de servodirectie cu o seringa
 3. se demonteaza vasul servo (se scot cele doua furtunase conectate la acesta)
 4. se foloseste un alt furtun pentru prelungirea unuia din furtunele instalatiei servo, astfel incat sa poate fi scurs uleiul vechi
 5. pe furtunul care vine din vas spre pompa de servodirectie se va sufla aer cu un compresor (atentie ca presiunea sa nu fie prea mare)
 6. uleiul va iesi prin furtunul prelungit si se va scurge afara (de preferat intr-un vas)
 7. dupa ce nu mai curge ulei se fac cateva manevre stanga-dreapta cu volanul, cu motorul oprit si fara a mai folosi compresorul
 8. se sufla din nou aer cu compresorul
 9. se spala vasul de servodirectie cu spray de curatare si se aeriseste
 10. se monteaza vasul la locul lui si se conecteaza cele doua furtune
 11. se umple vasul cu ulei nou de servodirectie (conform cu specificatiile producatoruli autoturismului)
 12. se fac cateva manevre stanga-dreapta cu volanul pentru a umple instalatia cu uleiul nou
 13. se completeaza uleiul in vas pana ce acesta ajunge la nivelul optim
 14. se porneste motorul si se efectueaza din nou cateva manevre cu volanul
 15. se verifica din nou nivelul de ulei si se completeaza dupa caz
 16. dupa cca. 10-20km de mers cu masina se verifica din nou nivelul uleiuli si se completeaza dupa caz

Atentie ca nivelul uleiului sa nu depaseasa niciodata nivelul maxim la cald, sau nivelul de mijloc la rece. De asemenea acesta nu trebuie sa fie niciodata sub nivelul de minim!

Chiar daca producatorii de autovehicule nu cer schimbarea lichidului de servodirectie, acesta trebuie schimbat la interval regulat! Producatorii nu cer schimbarea acestuia din diverse motive, dar cel mai evident este acela ca masinile noastre ar functiona prea multi km si nu ar mai fi rentabil pentru acestia.

Articole similare
Revizie: schimb ulei motor

Cand trebuie facuta revizia si ce riscuri apar daca nu se respecta

Afla cand trebuie facuta revizia masinii, ce riscuri apar daca nu se respecta si de ce Romania este o tara atipica in privinta intervalelor de service

Montare curea distributie Ford Focus

Cand se schimba kitul de distributie?

Afla ce este distributia, cand se schimba kitul de distributie, ce se intampla daca nu il schimbi la timp si de unde poti cumpara un kit de distributie bun

Revizie Ford Focus 90.000 km

Informatii despre revizie Ford Focus 90000 km: filtre, ulei, placute frana, verificari, ambreiaj, distributie, bujii, etc.

14 comentarii
 1. Roman spune:

  Buna ziua, ce cantitate de ulei a mers?

 2. Nicolae spune:

  Salut,
  Am aceiasi masina, si cand e masina la relanti merge greu volanu, daca accelerez putin isi revine.
  Imi dai si mie te rog numarul de telefon a mecanicului tau.
  Multumesc

 3. valy spune:

  La schimbarea lichidului de frana ai simtit o diferenta la schimbarea treptelor. NU la schimbarea lichidului de servo.

 4. niky spune:

  Salut,
  As dori si eu numarul de telefon mecanic, sa-mi schimbe si mie lichidul servo.
  Multumesc.

 5. ServicePST - Inginer Nica Florian spune:

  In mare cam ai procedat corect cu mici exceptii! Pentru orice reparatie sau problema la servodirectie puteti sa ne contactati la 0735227383 (0735CASETE) sau pe http://www.servicepst.ro – singurul service autorizat din tara pentru repararea oricarei casete de directie

  • Florin spune:

   Pai zi-ne si noua care sunt micile exceptii. Oricum pt operatiunea asta nu cred ca ne faci de clienti, dar daca ne dai ceva indicatii poate ne castigi ca si clienti la repararea vreunei casete, cine stie… :)))

  • Vasile spune:

   Am si eu un golf 3 gti 2.0 8v cand virez dreapta imi curge ulei servo cand virez stanga nu mai curge care ar fi problema

 6. Nicu spune:

  Pentru o caseta de directie noua, second sau din dezmembrari, incercati si siteul:
  http://www.pieseauto.ro/caseta-directie/

 7. gabi spune:

  Oare dece uleiul de motor se cere schimbat si cel de servo nu? Daca ar fi ca sa tina masina mai putin, cum zici, nu ar zice nici la cel de motor, nu?

 8. Axinte Marinică spune:

  Am un Ford Focus și vreu săi fac schimbul de ulei la servodirecție și nu știu ce ulei să folosesc mașină e 1.6 benzină 2002 cine mă poate ajuta cu un sfat îi mulțumesc frumos

 9. muntean spune:

  nu stiu pe care din furtune sa suflu cu presiune pe cel ce vine de la bidn cu orificiul mare sau mic?

 10. Nicu spune:

  Schima pompa servo cu doar original si uleiul apoi drumuri bune

 11. Daniel spune:

  Vin si eu cu o problema,poate ma ajuta si pe mine cineva vu un sfat.Dupa ce am schimbat uleiul de servodirectie cu 3 saptamani in urma si curelele de accesoriu am impresia ca volanul se misca mai greu cand motorul e rece.De la ce poate fi?

 12. Johnny spune:

  Schimbat la mecanic pompa de servodirecție, uleiul și cureaua de accesorii. Câteodată în curbe strânse rămân fără servo, trag cu toți mușchii de volan. Bineînțeles că am mers cu mecanicul la volan și nu a făcut.
  Mi se pare că se întărește foarte tare direcția când apăs ambreiajul. M-ar interesa de ce spune autorul Bogdan Popescu că pompa de servo are legătură și cu ambreiajul la Focus 2. De asemenea mulțumesc pentru articolul cu becurile pentru Focus 2, l-am folosit de destule ori.

Adauga un comentariu