Cateva predictii pentru viitorul masinilor inteligente

Predictii pentru viitorul masinilor inteligente

In ultima perioada am devenit foarte receptiv la tot ce este legat de viitorul masinilor inteligente, la cum va evolua industria auto si tehnologia in general. Probabil ca am devenit prea contaminat cu astfel de informatii, insa un lucru imi este clar: nici macar filmele SF nu ne pot oferi cu adevarat o imagine clara asupra viitorului.

Ce stim in acest moment:

 • Masinile inteligente exista deja de ani buni. Sunt masini care stiu sa pastreze distanta fata de vehiculul din fata, care franeaza automat in caz de pericol, identifica semnele de circulatie sau parcheaza singure.
 • Majoritatea companiilor auto cerceteaza cu succes de ceva timp tehnologii autonome. Numai Google are deja peste 6 ani de experienta in domeniul acesta, in timp ce companii precum Tesla colecteaza imense cantitati de date din trafic pentru a antrena masinile autonome.
 • Masinile electrice sunt viabile si au inceput sa reprezinte o optiune reala pentru anumite categorii de oameni. Daca ne gandim numai la Tesla, care are peste 160.000 de masini vandute, sau la Nissan Leaf cu peste 240.000 de unitati la activ, este suficient cat sa ne dam seama ca nu mai este vorba de mult de niste prototipuri.
 • Exista de ceva timp si curse de masini electrice, cum ar fi Formula E.
 • UBER opereaza deja cateva masini autonome pentru transportul de persoane si a testat chiar si un transport de marfuri!

Ce se pare ca ne va oferi viitorul apropiat:

 • Masinile autonome vor incepe deja sa circule pe strazile din anumite zone ale lumii, care au o infrastructura compatibila.
 • In cativa ani, masinile autonome vor putea circula in siguranta oriunde in lume. Nivelul de siguranta oferit va fi cu mult peste media umana!
 • Motoarele cu ardere interna vor fi din ce in ce mai putin intalnite pe masinile de serie, locul fiind luat de motoarele hibride si electrice. Pentru un control precis, este esential ca o masina autonoma sa fie electrica!
 • In domeniul motorsportului vom avea curse de masini autonome, cum ar fi Roborace!
 • Toata industria auto si nu numai se va concentra pe dezvoltarea de masini electrice autonome si pe maximizarea sigurantei si a confortului oamenilor.

Ce ne poate oferi viitorul mai indepartat:

 • In viitor vor exsta masini complet autonome, de un asa zis „nivel 4”, care nu vor mai avea nevoie de volan sau pedale. Aceste vehicule ne vor oferi un confort nemaiintalnit intr-o masina si ne vor permite sa calatorim distante foarte lungi fara sa ne mai concentram la drum, sau sa ajungem la serviciu fara niciun stres.
 • Masinile complet autonome vor domina toata industria transporturilor de marfuri si de persoane, eficientizand mult costurile.
 • Vor aparea noi tipuri de infrastructura rutiera, care vor favoriza deplasarea masinilor autonome si unde condusul uman va deveni ilegal.
 • Masinile inteligente ne vor schimba enorm stilul de viata, permitandu-ne sa avem job-uri la distante mari de locul de munca sau sa calatorim fara stres oriunde, la costuri minime. Orasele vor deveni mai putin poluate si mult mai organizate, cel putin in lumea civilizata.
 • Automatizarea completa a traficului va permite eficientizarea transportului si implicit decongestionarea oraselor.

Ce riscuri pot aparea o data cu evolutia masinilor inteligente:

 • Condusul autonom ne va expune la riscuri pe care acum nu le putem anticipa. Cel mai simplu exemplu ar fi hacking-ul, intalnit pana odinioara numai la computerele personale.
 • O data cu dezvoltarea masinilor autonome va scadea masiv oferta de job-uri din domeniul auto, cum ar fi soferii profesionisti.
 • Accesul la tehnologie nu va fi ieftin, deci nu toata lumea se va putea bucura de confortul unei masini autonome sau electrice. Astfel ca separarea paturilor sociale va fi si mai accentuata.
 • In orasele cu trafic autonom optimizat exista riscul ca accesul la cele mai bune rute sa nu fie corect oferit publicului. Astfel ca cei care au acces la algoritmi mai buni se vor putea deplasa mai repede decat ceilalti.
 • Pe anumite rute este posibil ca oamenii sa nu mai aiba voie sa conduca, ceea ce in prezent pare de neconceput.

Daca vrei sa afli mai multe, am mai scris un articol despre industria auto a viitorului.

Tu cum crezi ca va arata viitorul masinilor inteligente?
Articole similare
Sala VR din Bucuresti - GV PvP

Realitate virtuala accesibila in Bucuresti: sala VR GV PvP

Poti experimenta tehnologia VR (realitatea virtuala) la preturi accesibile intr-o locatie centrala din Bucuresti, la GV Player vs Player

Masina electrica: pro si contra

Masina electrica: pro si contra, prezent si viitor

Ce avantaje si dezavantaje are masina electrica fata de cele cu motor termic? Ce masini electrice putem cumpara in prezent si cum va arata probabil viitorul?

Industria auto in viitor

Cum va arata industria auto in viitor?

Este greu de anticipat cum va arata industria auto in viitor, insa in mod sigur va include masini electrice autonome, hibride

Adauga un comentariu