Dictionar auto litera C

Cal putere (CP)

Reprezinta unitatea de masura a puterii unui motor (in engleza Horse Power / HP). Denumirea de „cal putere” vine de la puterea presupusa a unui cal iar in Sistemul International (SI) este convertit in Watti (W): 1 cal putere este egal cu 735,49875 Watti, sau 1CP = 735,49875 W.

Capota

Capota este componenta auto care acopera motorul si care se poate deschide pentru a putea accesa compartimentul motor. In functie de masina, capota poate fi construita din otel, aluminiu, fibra de sticla, fibra de carbon sau chiar plastic.

Carburator

Componenta auto care asigura amestecul de aer si combustibil necesar motorului pentru a functiona. Eficienta autoturismelor cu carburator este mai scazuta, de aceea a fost inlocuit cu sistemele de injectie, majoritatea masinilor produse astazi fiind dotate cu injectoare.

Caroserie

Element constructiv al autoturismelor, care cuprinde habitaclul, portbagajul si compartimentul motor. Caroseria contine usile, aripile, hayon-ul sau trapa portbagajului, capota si podeaua, dar nu si sasiul sau elementele mecanice (motor, directie, suspensii, etc.).

Catalizator

Parte a sistemului de evacuare ce are rolul de a filtra gazele, reducand emisiile de carbon si alte substante toxice. Pe autoturismele moderne care respecta normele EURO, catalizatorul este obligatoriu.

Adauga un comentariu