Tehnologia de printare 3D in industria auto

Imprimanta 3D - printare piese auto

Stiam de cativa ani de existenta imprimantelor 3D si citisem un articol in care tehnologia de printare 3D era prezentata ca o viitoare revolutie tehnologica, insa nu credeam ca aceasta revoltuie este atat de aproape.

Imprimantele 3D nu mai reprezinta un lux, avand in vedere ca pretul lor a ajuns la cateva sute de dolari. Desi pare greu de crezut, acum iti poti cumpara o imprimanta 3D la pretul uneia clasice ceva mai scumpe (de tipul celor profesionale). Personal nu cred ca vor mai trece multi ani pana ce vom avea in propriile case cate o imprimanta 3D, cu care sa printam obiecte decorative, de uz casnic sau chiar profesionale.

Imprimanta 3D desktop

In industria auto, tiparirea 3D nu mai reprezinta de mult o noutate. Companii mari precum Ford folosesc aceasta tehnologie pentru a confectiona matrite si alte componente auto, care pana acum necesitau metode mult mai complexe si mai scumpe de productie.

Unii chiar au reusit sa produca o masina in toata regula folosind o imprimanta 3D, in timp ce altii lucreaza la caroserii incredibile facute din plastic, folosind metode similare.

Prima masina printata 3D

Pentru moment, imprimarea 3D este folosita in special pentru realizarea de prototipuri si matrite, insa odata cu evolutia tehnologiei se va ajunge mai mult ca sigur la printarea oricarui tip de obiect folosind orice tip de material.

Pentru industria auto, tehnologia de printare 3D poate aduce o multime de avantaje:

  • productia de componente complexe in serii mici
  • realizarea rapida si precisa a prototipurilor
  • realizarea rapida a unor subansambluri
  • transpunerea imediata a proiectului in realitate.

Desigur ca imprimantele 3D pot oferi avantaje si in alte domenii de activitate diferite de cel auto. Recent a fost creat primul organ uman functional printat 3D, iar aplicatiile din domeniul medical sunt numeroase. In domeniul decoratiunilor deja se produc o multime de obiecte printate 3D, fiind deja foarte simplu sa obtii practic orice forma dintr-o astfel de imprimanta.

Poti afla mai multe detalii despre tehnologia de printare 3D pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing

Articole similare
Sala VR din Bucuresti - GV PvP

Realitate virtuala accesibila in Bucuresti: sala VR GV PvP

Poti experimenta tehnologia VR (realitatea virtuala) la preturi accesibile intr-o locatie centrala din Bucuresti, la GV Player vs Player

Masina electrica: pro si contra

Masina electrica: pro si contra, prezent si viitor

Ce avantaje si dezavantaje are masina electrica fata de cele cu motor termic? Ce masini electrice putem cumpara in prezent si cum va arata probabil viitorul?

Predictii pentru viitorul masinilor inteligente

Cateva predictii pentru viitorul masinilor inteligente

Ce stim acum despre masinile autonome sau electrice, cateva predictii pentru viitorul masinilor inteligente si la ce riscuri sa ne asteptam

1 comentariu
  1. Se pare ca si in Romania printarea 3D e folosita in fabrici de ani buni. Am aflat de curand ca exista undeva in jurul a 40 de imprimante industriale care printeaza cu metal. Doar ca nu a fost atat de popularizat conceptul cum este in strainatate…

Adauga un comentariu