Stingator de incendiu auto: tipuri, utilitate, legislatie

Stingatoare de incendiu

Ce este un stingator de incendiu?

Dupa cum ii spune si numele, extinctorul sau stingatorul de incendiu reprezinta un recipient sub presiune care se utilizeaza la stingerea incendiilor. In functie de substanta pe care o contin si in functie de dimensiuni, stingatoarele de incendiu sunt de mai multe tipuri: cu pulbere, cu spuma, cu apa, cu dioxid de carbon.

Tipuri de extinctoare auto

In domeniul auto, stingatoarele sunt in general de doua feluri:

  • stingator de incendiu auto cu pulbere;
  • stingator de incendiu auto cu dioxid de carbon (CO2).

Stingator de incendiu cu pulbere

Atentie: Legislatia prevede existenta in dotarile fiecarui autovehicul a unui stingator de incediu omologat RAR si aflat in termenul de valabilitate!

Cele mai utilizate stingatoare sunt cele care au ca agent de stingere pulberea, acestea acoperind aproape toata gama de clase de incendii (A, B, C, D), in spatii inchise sau deschise (mijloace de transport auto, benzinarii, depozite, magazii, centrale termice, magazine, nave, vagoane, etc) precum si asupra echipamentelor electrice cu tensiuni de pana la 1000V.

Stingatoarele cu dioxid de carbon sunt utilizate la stingerea incendiilor din clasele B, C si E, in spatii interioare si exterioare, fiind recomandate pentru stingerea incendiilor de natura electrica (echipamente electrice cu tensiuni de pana la 1000V): computere, centrale telefonice, incaperi cu aparatura electrica si electronica, transformatoare, etc.

De retinut este faptul ca un stingator de mici dimensiuni cum este cel auto nu poate face fata unui incendiu de proportii, ci ajuta doar la stingerea unui inceput de incendiu!

Clase de incendii:
A: MATERIALE SOLIDE (hartie, lemn, textile, cauciuc, paie)
B: MATERIALE LICHIDE (benzina, petrol, ulei, alcool, copsea)
C: GAZE (metan, hidrogen, propan, acetilena)
D: METALE (litiu, aluminiu, potasiu, sodiu, magneziu)
E: INSTALATII ELECTRICE (intrerupatoare, motoare, transformatoare)

Legislatia stingatoarelor de incediu auto

Art.8. Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul si tramvai trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu, omologate.

Art.100. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
13. Conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate.

Extinctoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor. Conform art. 50 din acest act normativ, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

Cum trebuie folosit in general un stingator de incendiu?

  1. Se scoate cuiul de siguranta.
  2. Stingatorul se foloseste aplecat cu duza in jos, catre focar.

Stingator de incendiu cu CO2

Cat costa un stingator de incendiu auto?

Un stingator auto costa incepand de la sume de ordinul zecilor de lei (ex: 35 lei) pentru cele cu CO2, pana undeva la 100 de lei pentru cele pe baza de pulbere.

Cat timp este valabil un extinctor auto?

In general un extinctor auto are o valabilitate de la 12 luni pana la cca. 3 ani, dar termenul poate fi mult mai mare in functie de model. Anumiti producatori ofera o garantie chiar si de 10 ani. Pentru a evita orice problema, verifica termenul de valabilitate al stingatorului tau de incendiu.

Este cu adevarat util un stingator de incediu auto?

Din nefericire incendiile de orice natura sunt foarte agresive si periculoase, iar stingerea lor poate fi complicata. In cazul autoturismelor incendiile sunt cu atat mai periculoase cu cat masinile din ziua de astazi contin foarte mult plastic si materiale inflamabile, ca sa nu mai vorbim de combustibil si instalatia electica.

Utilitatea stingatoarelor auto este discutabila, insa mai mult decat sigur este mai bine sa ai in dotarea masinii unul decat sa fie nevoie si sa nu-l ai! In cazul unui incendiu este important sa actionezi imediat, dar sa te departezi de masina daca stingerea nu este posibila si focul iti poate pune in pericol viata.

Articole similare
Piese auto Ford - Topautopiese.ro

[P] Piese auto Ford

Magazin online de piese auto fiabile pentru autovehicule Ford: piese de schimb, produse pentru revizii, consumabile

Review site piese auto - autopieseonline24.ro

Review site de piese auto online

De ce sa cumperi piese sau accesorii auto de pe autopieseonline24.ro, un site complet, serios si rapid. Citeste un review aici.

Antena radio auto rupta (China)

Antena radio rupta cumparata de pe eBay din China

Obisnuiesc sa-mi cumpar tot felul de chinezarii de pe eBay dar de data aceasta m-am ales cu o antena radio rupta si neconforma cu specificatiile

1 comentariu
  1. marius spune:

    Am la mașină stingător luat de la piese auto, este în termen de valabilitate, dar nu are ceas ,politia m-am oprit și a spus că trebuie neapărat să fie cu ceas, am citit in lege și nu spune nimic. Ce-mi puteți spune, cine are dreptate?

Adauga un comentariu