Toti conducatorii auto s-au confruntat cel putin odata cu oboseala la volan, iar cei mai experimentati stiu cat de grav este sa circuli obosit, mai ales noaptea.
Desi poate nu pare, unul din cele mai mari riscuri la care ne supunem in viata de zi cu zi este atunci cand ne aflam pe sosea, ca sofer sau ca pasager al unui autovehicul. Accidentele auto reprezinta una din cauzele majore de vatamare sau moarte. Statisticile arata ca accidentele auto reprezinta a 9-a cauza a mortii la nivel global: 1,3 milioane de oameni mor anual in accidente auto, adica 3287 pe zi (sursa statistici).
Oboseala la volan reprezinta un factor major de risc si nu trebuie neglijata indiferent de experienta pe care o avem, de masina pe care o conducem sau de drumul pe care il facem. O clipa de neatentie la volan ne poate transforma pe noi, pe cei dragi sau pe alti oameni nevinovati intr-o simpla statistica la fel ca cea de mai sus.
Cum sa combatem oboseala la volan?
In primul rand nu ar trebui niciodata sa conducem atunci cand suntem obositi. Daca insa situatia o cere si nu se poate amana, putem apela la stimulatoare cum ar fi cafeaua sau ceaiul verde. In orice caz, daca devenim prea obositi la volan si simtim ca nu mai putem tine ochii deschisi, se impune oprirea intr-o parcare pentru a dormi 15 minute. Astfel dam un refresh sistemului nervos si ne putem continua drumul in conditii ceva mai bune.
Se recomanda sa nu conducem fara un insotitor cand vine vorba de drumurile foarte lungi si mai ales noaptea. Desigur ca persoana din dreapta nu trebuie sa doarma! O muzica antrenanta in sistemul audio poate face de asemenea minuni cand suntem obositi la volan.
Consumul de bauturi energizante poate ajuta in acest caz dar nu este cea mai sigura metoda. Acestea pot creste nivelul de alerta dar nu pentru mult timp, iar apoi oboseala poate interveni si mai in forta. Bauturile ce contin zahar nu sunt recomandate deoarece pot creea si ele o stare de oboseala mai mare ulterior, chiar daca pentru moment ne fac sa ne simtim bine.
Oboseala se mai poate combate si daca mesteci guma in timp ce conduci. Aceasta actiune te tine ocupat si astfel te ajuta sa te mentii treaz. De fapt orice ai manca in timp ce conduci te ajuta in acest sens, dar mancatul la volan este si el o cauza a producerii accidentelor, deoarece poate distrage atentia de la drum.
Temperatura in habitaclu joaca un rol foarte impoartant in combaterea oboselii. Astfel ca este important sa pastram o temperatura cat mai mica in interior pentru a reduce senzatia de somn.
Pilotul automat (cruise control) este poate cea mai proasta alegere atunci cand ti-e somn. Acesta iti va reduce semnificativ interactiunea cu masina si astfel va accentua si mai mult starea de somnolenta.
Atentie la medicamente! Unele pot produce stari serioase de somnolenta si nu sunt recomandate atunci cand conducem.
Daca niciuna din variantele de mai sus nu functioneaza, trasul pe dreapta (intr-o zona sigura) si dormitul ramane singura solutie.
Care sunt semnele oboselii atunci cand conducem?
- cascam des
- ne este greu sa tinem ochii deschisi
- ne este greu sa ne concentram la drum
- nu ne aducem aminte ce s-a intamplat in ultimele minute de condus
- nu pastram distanta corecta fata de autovehiculul din fata
- ratam semnele de circulatie
- ne apropiem prea mult de marginea soselei sau de centrul acesteia
Daca ai obiceiul sa conduci obosit, nu uita ca oboseala este unul din factorii majori de mortalitate in trafic dar care poate fi evitat cu usurinta, insa majoritatea oamenilor il ignora.