Sfaturi bune pentru condusul pe ceata

Sfaturi bune pentru condusul pe ceata

Condusul pe ceata implica o multime de riscuri suplimentare de care trebuie sa fim constienti. Iata mai jos cateva sfaturi utile pentru condusul pe ceata.

Ce este ceata?

Ceata reprezinta un fenomen meteorologic manifestat in apropierea solului, prin care particulele de apa stau in suspensie in atmosfera, in urma saturarii prin racire a vaporilor de apa din aer. Atunci cand temperatura aerului scade sub un anumit prag (denumit punct de roua), apare fenomenul de ceata deasa. (Wikipedia)

Unde si cand apare cel mai frecvent ceata?

Fenomenul de ceata este mai frecvent primavara si toamna, atunci cand temperaturile sunt mai scazute. De asemenea vaile sunt mai predispuse la ceata, deoarece acolo aerul este mai rece si umiditatea mai mare. Ceata mai este frecventa in apropierea lacurilor, unde se produce ceata de evaporatie.

Ceata deasa peste oras

Care sunt riscurile condusului pe ceata?

Condusul pe ceata este mult mai dificil decat in conditii normale. Desigur ca dificultatea depinde de densitatea cetii, de tipul si starea drumului, de trafic si de faptul daca este zi sau noapte.

Principalul inconvenient al cetii atunci cand suntem la volan este micsorarea vizibilitatii. Astfel ca distanta vizibila poate scadea chiar si pana la 10-20 de metri, situatie in care este imposibil sa ne mai deplasam cu viteza normala, in conditii de siguranta. De aceea creste riscul producerii de accidente pe fondul lipsei de vizibilitate, existand cazuri foarte grave de accidente in lant, coliziuni cu elemente din lateralul carosabilului (copaci, stalpi, etc.), rasturnari, caderi in prapastii, etc.

Accident in lant pe ceata

Sfaturi bune pentru condusul pe ceata:

  • Nu te urca la volan daca nu trebuie neaparat sa conduci.
  • Fii sigur ca luminile functioneaza corespunzator. Farurile de ceata sunt in aceasta situatie foarte utile, daca masina este echipata cu ele. Nu uita sa aprinzi si stopurile de ceata. De asemenea nu trebuie folosita faza lunga!
  • Asigura-te ca ai geamurle cat mai curate. Nu ai nevoie de si mai multa obstructionare a vizibilitatii. Foloseste constant stergatoarele si dezaburirea.
  • Circula incet si prudent. Principala cauza a accidentelor consta in neadaptarea vitezei la conditiile de drum.
  • Foloseste luminile de avarie daca este nevoie, pentru a te face cat mai vizibil de catre ceilalti participanti la trafic.
  • Pastreaza linistea in autovehicul. Muzica sau orice alta sursa de galagie in masina nu fac decat sa te distraga de la drum.
  • Nu folosi functia Cruise Control, deoarece te nu-ti permite controlul direct al acceleratiei si te deconecteaza de la drum.
  • Evita schimbarea benzilor si depasirea altor autovehicule. De asemenea pastreaza o distanta suficient de mare fata de masina din fata. In conditii de ceata deasa siguranta primeaza.
  • Urmareste atent comportamentul masinilor din fata pentru a putea reactiona rapid in cazul unui eveniment.
  • Pe ceata deasa si mai ales noaptea, fii atent la marcajele drumului pentru a te asigura ca nu deviezi de la acesta.
  • Atunci cand trebuie sa schimbi sensul de mers, sau intr-o intersectie, deschide geamurile pentru a putea auzi zgomotele din trafic.
  • Nu brusca comenzile masinii. Pe timp de ceata carosabilul este mai alunecos iar ceilalti soferi din trafic vor avea o viteza de reactie mai mica.
  • Verifica viteza pe kilometraj. Pe ceata scade capacitatea de a estima viteza fara a verifica indicatorul de pe bord.
  • Atentie la ceata neuniforma (care vine in valuri) deoarece poate fi mai periculoasa decat cea deasa!
  • Daca condusul pe ceata devine foarte dificil, cel mai bine este sa te opresti pe dreapta, cat mai in afara carosabilului posibil, pastrand luminile de ceata si de avarie aprinse, pana la imbunatatirea conditiilor meteo.

Foarte multi oameni nu respecta multe din aceste reguli de minima siguranta atunci cand conduc pe ceata, expunadu-se pe ei dar si pe altii la niste riscuri care altfel ar putea fi usor evitate. Nu de putine ori am constatat ca pe autostrada se circula in continuare cu viteza chiar daca abia se vede la 100 de metri sau ca se depaseste pe contrasens in aceleasi conditii proaste.

Circula prudent!

Articole similare
Aplicatii de taxi pentru mobil

Aplicatii de taxi pentru mobil

Au aparut o multime de aplicatii de taxi pentru mobil, astfel ca am intocmit o lista cu cele mai populare pe platforma Android.

Waze: navigator GPS gratuit si social

Waze: un altfel de navigator GPS, gratuit si social

Daca te-ai plictisit de aplicatia GPS obisnuita, incearca Waze. Este gratuit, social si distractiv, si iti va schimba perceptia asupra navigatiei GPS!

Revizie: schimb ulei motor

Cand trebuie facuta revizia si ce riscuri apar daca nu se respecta

Afla cand trebuie facuta revizia masinii, ce riscuri apar daca nu se respecta si de ce Romania este o tara atipica in privinta intervalelor de service

1 comentariu
  1. racer spune:

    si curatat geamurile pe interior periodic.

Adauga un comentariu