Masina electrica: pro si contra, prezent si viitor

Masina electrica: pro si contra

Masina electrica a fost inventata acum mai bine de 150 de ani, mai exact in anul 1859, cu mult inaintea inventarii masinii cu motor termic.

Ca un paradox, abia acum industria auto incepe sa dea semne de orientare mai serioasa catre tehnologia motoarelor electrice, dupa mai bine de un secol in care atentia a fost indreptata in special catre motoarele cu ardere interna, folosind combustibili fosili (benzina, motorina).

Care sunt avantajele masinii electrice?

Masinile electrice au numeroase beneficii fata de cele clasice bazate pe motoare cu arderere interna:

  • Motorul electric este foarte silentios;
  • Masina electrica ofera un confort ridicat, datorita modului continuu dar silentios de functionare a motorului, fiind si mult mai usor de condus fata de o masina conventionala;
  • Masinile electrice au un consum de energie mult mai mic in raport cu cele pe benzina sau motorina, raportat la o putere similara;
  • Avand mult mai putine piese in miscare, un motor electric are o fiabilitate mai mare;
  • Masina electrica are in general un cost de intretinere mai mic.

Care sunt dezavantajele unei masini electrice in prezent?

Desigur ca in prezent masinile electrice inca au dezavantaje, cum ar fi:

  • Tehnologia bateriilor inca mai are de evoluat pentru a permite o capacitate suficient de mare si o greutate destul de mica incat sa depaseasca performantele si autonomia masinilor clasice;
  • Desi masinile electrice au o acceleratie foarte buna, accelerarea la viteze mari ridica anumite probleme de alimentare cu energie, care impiedica atingerea unor performante similare cu masinile conventionale;
  • Pretul de achizitie a unei masini electrice este inca foarte mare;
  • Putine masini complet electrice ofera o autonomie satisfacatoare;
  • Nu sunt inca suficiente statii de incarcare disponibile, mai ales in Romania.

Ce modele de masini electrice 100% sunt prezente acum pe piata?

Piata masinilor electrice a cunoscut o evolutie destul de spectaculoasa in ultimii ani, in prezent fiind mai multe modele de astfel de autovehicule demne de luat in seama.

  • Tesla Model S este poate cea mai emblematica masina electrica, atat datorita performantelor cat si a dotarilor incredibile, insa pretul de ~100.000 de euro isi spune cuvantul. Tesla mai ofera si primul SUV electric din lume: Model X. Compania americana nu este inca prezenta oficial pe piata din Romania, dar cine isi permite si-o poate cumpara din vestul Europei fara probleme.
  • BMW i3 are deja vechime, insa designul oarecum ciudat si autonomia limitata nu-l fac prea atractiv pentru publicul larg. Totusi platforma i3 promite multe pentru viitorul automobilului electric.
  • Renaul Zoe este o masina electrica „ieftina” care face parte din clasa compacta, insa autonomia si pretul nu o fac deloc atractiva.
  • Nissan Leaf este considerata in 2016 cea mai bine vanduta masina electrica din lume!
  • Volkswagen e-Golf este o masina electrica promitatoare, insa momentan pretul si autonomia nu ne conving suficient sa o cumparam.

Desigur ca mai sunt si alte modele de masini electrice pe piata internationala, cum ar fi Ford Focus Electric, Mitsubishi i-MiEV, Renault Fluence Z.E. sau Chevrolet Bolt.

Cum ar putea arata viitorul pentru masina electrica?

Din punctul meu de vedere, dar mai ales al altora mai indreptatiti decat mine sa afirme acest lucru, masina electrica va reprezenta viitorul omenirii. De exemplu, Norvegia are in plan sa interzica vanzarea de automobile diesel si pe benzina pana in anul 2025. In prezent in aceasta tara 1 din 3 masini vandute este electrica!

Japonia detine un numar foarte mare de statii de incarcare pentru masini electrice, mai multe chiar decat benzinariile clasice.

Consumul unei masini electrice este aproape insignifiant fata de o masina diesel sau pe benzina, iar performantele nici nu pot fi comparate. De exemplu exista persoane, inclusiv din Romania, care afirma ca se pot parcurge cateva sute de km cu o masina electrica cu mai putin de 10 euro. In multe teste reiese faptul ca o masina electrica este de 5-8 ori mai economica fata de una diesel sau pe benzina.

Ce se va intampla cu masinile normale din ziua de azi?

Nimeni nu poate sa prevada exact ce se va intampla, insa daca masinile electrice incep sa prinda cu adevarat teren este de asteptat desigur ca productia motoarelor cu ardere interna sa scada sau sa migreze catre tehnologia hibrida.

Eu personal cred ca la un moment dat multe dintre masinile noi vor avea motoare hibride. Astfel vom beneficia de avantajele ambelor tipuri de motoare, in functie de situatie. Totusi, pentru a scadea costurile, ma astept ca masinile hibride ale viitorului sa functioneze exclusiv electric, iar bateriile sa se incarce prin functionarea separata a motorului termic. Desigur ca acest lucru nu se va mai intampla daca tehnologia bateriilor evolueaza suficient de rapid incat sa permita o autonomie si o viteza de incarcare comparabila cu masinile clasice.

O alta ipoteza ar fi ca masinile cu motoare termice sa devina foarte ieftine in viitor. Astfel ca oricine isi va permite sa cumpere o masina, insa doar cele electrice vor fi cu adevarat performante si ieftin de intretinut.

In domeniul motorsportului cred ca vom mai avea pentru mult timp motoare pe benzina, desi exista deja competitii pentru masini electrice. Deci pasionatii nu ar trebui sa se sperie: masinile clasice vor mai putea fi admirate pe circuite… probabil asa cum mai exista si astazi curse de cai :))

Este incredibil cum toata aceasta evolutie a devenit vizibila in ultimii 4-5 ani si este mai incredibil ca vom asista la schimbari majore ale pietei auto in urmatorii ani, chiar daca de aici din Romania inca nu simtim adevaratul „puls” al masinilor electrice.

Articole similare
Sala VR din Bucuresti - GV PvP

Realitate virtuala accesibila in Bucuresti: sala VR GV PvP

Poti experimenta tehnologia VR (realitatea virtuala) la preturi accesibile intr-o locatie centrala din Bucuresti, la GV Player vs Player

Predictii pentru viitorul masinilor inteligente

Cateva predictii pentru viitorul masinilor inteligente

Ce stim acum despre masinile autonome sau electrice, cateva predictii pentru viitorul masinilor inteligente si la ce riscuri sa ne asteptam

Industria auto in viitor

Cum va arata industria auto in viitor?

Este greu de anticipat cum va arata industria auto in viitor, insa in mod sigur va include masini electrice autonome, hibride

2 comentarii
  1. Cazan spune:

    Mai bine ar ramane combustibilii clasici si s-ar planta paduri,alea electrice cauzraza multe probleme

  2. Alexandru spune:

    Contra,pentru că întărâtă forțele naturii

Adauga un comentariu