Care este cea mai buna benzina? Dar cea mai buna motorina?

Cea mai buna benzina / motorina

Mi se intampla sa aud des intrebarile: care este cea mai buna benzina?, tu de unde bagi benzina?, ai auzit ca benzina de la X este cea mai buna? De aceea am considerat ca este momentul sa clarificam putin acest aspect, al benzinei bune si benzinei proaste.

In primul rand cea mai buna benzina este cea care se potriveste cel mai bine motorului tau si preferintelor tale. Pe piata din Romania exista o multime de sortimente de combustibil si de companii care le comercializeaza. Mai mult, suntem inca din fericire o tara producatoare de produse petroliere, chiar daca toate companiile responsabile de extractie, productie si comercializare au fost vandute strainilor.

Fata de tari apropiate de noi, cum ar fi Bulgaria sau Grecia, in care gasesti o benzinarie la 50km si doar cateva branduri cunoscute, Romania este „dotata” din punctul asta de vedere. La noi ai cate o benzinarie la fiecare colt de bloc, la fiecare km de drum national si chiar in sate.

Care este cea mai buna benzina / motorina?

Personal, am preferat intotdeauna sa alimentez de la companiile mai mari din domeniu (OMV, MOL, Rompetrol) in detrimentul celor ceva mai „ieftine” (Lukoil, Petrom). Este o alegere personala si nu sustin ca benzina pe care o cumpar eu este mai buna sau mai proasta. Insa nu de putine ori am constatat ca masina merge mai bine cu anumite tipuri de benzina decat cu altele.

De exemplu se cunoaste faptul ca cifra octanica a benzinei joaca un rol important in functionarea optima a motorului, la fel ca si motorina aditivata. Am scris un articol despre cifra octanica deci nu are sens sa mai dezbat inca o data problema. Astfel ca, cel putin in teorie, orice autovehicul modern ar trebui sa mearga mai bine cu benzina ce are cifra octanica mai mare, dar in practica o imbunatatire se poate observa mai usor la motoarele mai vechi, cu raport mare de compresie, fara control electronic al injectiei, care sunt mult mai sensibile la calitatea combustibilului.

Se „zvoneste” ca inca se mai practica in unele statii pusul de apa in combustibil, iar acest lucru nu este tocmai benefic motorului, chiar daca nu se simte intotdeauna. Din acest simplu motiv eu ma feresc de benzinariile care practica preturi foarte mici si mai ales de cele „no name”, unde controlul calitatii nu este cel mai grozav, iar pretul mai mic trebuie sa fie compensat prin ceva.

Cat de importanta este calitatea benzinei si a motorinei?

Calitatea combustibililor este discutabila dar un lucru este cert: cu cat benzina sau motorina sunt mai calitative, cu atat motorul va functiona in parametri optimi iar performanta si durata de viata a acestuia va fi mai mare.

Este important de stiut ca nu toate masinile functioneaza optim cu acelasi tip de benzina! De exemplu o benzina de cifra octanica mare se preteaza mai mult pe motoarele performante, intalnite in general pe masinile sport, decat pe motoarele uzuale. Mai mult, exista motoare la care nu se recomanda nici macar utilizarea de benzina premium!

Producatorii de autovehicule recomanda pentru fiecare tip de motor in parte combustibilul care trebuie utilizat, iar acest lucru nu trebuie ignorat! Ca sa nu mai zic ca exista cazuri cand unele persoane au pus motorina in loc de benzina sau invers!

In ceea ce priveste motorina, este foarte importanta puritatea acesteia si gradul de aditivare. Motorina contine sulf, substanta coroziva, care are un efect negativ asupra motoarelor. De aceea motorina buna este aceea care are o concentratie scazuta de sulf si care nu contine alte impuritati. Desi in ziua de astazi se produce in general numai motorina de calitate, pot exista contaminari a acesteia la statiile de alimentare. Motorina aditivata are anumite avantaje dar poate produce si probleme in functie de „sensibilitatea” motorului.

Parerea mea este ca nu exista cea mai buna benzina si nici cea mai buna motorina, ci cel mai bun combustibil pentru masina ta este acela cu care ” se simte cel mai bine”. Desigur ca asta inseamna ca trebuie sa incerci pe propria piele mai multe tipuri de benzina sau motorina, pana ce ajungi la o concluzie.

Articole similare
Benzinarie

De ce este benzina scumpa?

Din ce este format si care sunt factorii care influenteaza pretul benzinei si al motorinei

Canistra benzina

Canistra de benzina: utila sau nu?

Mai stiti vremurile cand se mergea cu canistra de benzina in portbagaj deoarece nu existau benzinarii?

Cilindru aprindere, cifra octanica

Cifra octanica a benzinei

Cifra octanica a benzinei: importanta acesteia in procesul de ardere, impactul asupra performantei si a fiabilitatii motorului.

4 comentarii
  1. cristi spune:

    benzina de 100 este cea mai „placuta” de motorul masinii mele. De fapt, in cartea tehnica, este indicate benzina de 95, dar, asta ar fi valabila pentru RFG, nu pentru Romania.

  2. Ion spune:

    Am citit tot articolul asta degeaba. Capitanul Evident esti tu, care vorbeste mult si 0 informatie.

  3. racer spune:

    omv100 si mol evo sunt cele mai bune dupa mine. diferenta foarte mare fata de 95. deci intotdeauna de-a buna!

  4. racer spune:

    am uitat sa spun, pun de-a buna pe un motor 1.4 16v aspirat, deci e gresit ca nu se simte la orice motor(chit ca la buson imi scrie 98/95).

Adauga un comentariu